Unul dintre participanţii la serialul documentar ”60 de zile după gratii/ The Jail: 60 Days In”, Maryum Ali, a vorbit, într-un interviu acordat agenţiei de presă News.ro, despre experienţa prin care a trecut, despre neregulile pe care le-a observat în timpul petrecut după gratii, dar şi despre interacţiunile cu adevăraţii deţinuţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Maryum Ali, asistent social pentru prevenirea infracţiunii juvenile în bande, a petrecut 60 de zile în închisoarea Clark County din Jeffersonville, în cadrul unui serial-experiment difuzat de postul TV Crime + Investigation.

Ea a povestit, în interviul acordat News.ro, că experienţa a ajutat-o să le explice copiilor cu care lucrează că sistemul de justiţie nu funcţionează la fel pentru toată lumea şi că, în realitate, persoanele care reuşesc să evite detenţia sunt cele care au bani să plătească un avocat.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei. Parteneri: ACUE, Hidroelectrica
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate

Principala neregulă din închisoare, observată de Maryum Ali, este aceea că deţinuţii nu beneficiază de un program conceput în aşa fel încât la sfârşitul perioadei de detenţie să fie cetăţeni mai buni.

Temerile ei, în timpul petrecut în detenţie, au fost posibilul impact psihologic pe care l-ar fi putut avea această experienţa asupra ei, precum şi posibilitatea ca unul dintre deţinuţi să sufere de o boală contagioasă.

 

Reporter: De ce aţi vrut să faceţi parte din serialul documentar ”60 de zile după gratii”?

Maryum Ali: Am vrut să particip pentru că m-am gândit că în acest fel voi afla informaţii despre sistemul de justiţie penală din perspectiva unui deţinut şi că acele informaţii m-ar putea ajuta în profesia mea, în prevenţia infracţiunii juvenile din bande. Lucrez cu mulţi copii pe care încerc să îi împiedic să intre în închisoare, precum şi cu membri ai familiilor acestora, care au fost încarceraţi. M-am gândit că mă va ajuta să înţeleg sistemul mai larg şi cum să le explic pericolele pe care le presupune acel tip de mediu, precum şi ce înseamnă să fii într-un astfel de sistem guvernamental şi care sunt consecinţele. De asemenea, m-am înscris ca să cresc la nivel personal. Am considerat că va fi o experienţă care mă va învăţa despre umilinţă, fiind încarcerată pentru atât de mult timp.

Reporter: Cu ce sentimente aţi intrat în închisoarea Clark County din Jeffersonville, Indiana?

Maryum Ali: Am fost emoţionată, era înspăimântător, pentru că nu ştiam nimic despre cum va fi mediul în care voi ajunge. Ştiam că voi trăi alături de străini pentru o perioadă lungă de timp, dar nu şi dacă infracţiunile pe care le-au comis acele persoane mă vor afecta în vreun fel. Nu aveam idee cum e să nu am libertate, să nu am voie să plec. Deşi, teoretic, aş fi avut voie să plec, dar nu fără să afectez serialul. Am intrat cu gândul că trebuie să rămân acolo 60 de zile.
M-am simţit ca şi când aş fi fost cu adevărat încarcerată, din cauza faptului că nimeni nu ştia cine sunt, de fapt. Aşa că sentimentul este unul foarte real. Nu pot spune că este identic, pentru că noi nu am avut de-a face cu câteva aspecte pe care le trăieşte un adevărat deţinut. Însă, necunoscutul a făcut experienţa să fie înspăimântătoare. Nu ştiam cum este să trăieşti în închisoare pentru atât de mult timp. Cred că aceasta este o temere pe care o au cei mai mulţi oameni, de aceea serialul este intrigant, pentru că majoritatea oamenilor se tem de ideea de a fi încarceraţi.

Reporter: Ce temeri aţi avut în perioada de detenţie?

Maryum Ali: Atunci când trăieşti alături de alte persoane, ai de-a face cu starea lor mentală, cu dependenţele lor, cu traumele şi nesiguranţele lor, aşa că am fost îngrijorată de posibilul impact psihologic pe care l-ar putea avea experienţa asupra mea, întrucât eu provin dintr-un mediu liniştit, ceea ce nu găseşti în închisoare. Am încercat să nu las asta să se întâmple. Apoi, mai sunt îngrijorările că unul dintre deţinuţi ar putea avea o boală contagioasă. Prin urmare, deşi este un mediu controlat, totuşi, totul scapă de sub control atunci când vine vorba să trăieşti alături de alte persoane, alte femei adulte.

Reporter: Aţi primit acelaşi tratament ca ceilalţi deţinuţi?

Maryum Ali: Bineînţeles. Nici nu mi-am dorit să fie ceva diferit. Pentru a face experienţa autentică, producătorii show-ului nu au spus nimănui - ofiţerii de corecţie, oamenii care distribuie medicamentele, oamenii care servesc mâncarea. Nu am vrut să merg acolo şi să fiu doar o persoană care observă, am vrut să simt că sunt, cu adevărat, unul dintre cei încarceraţi. Altfel, ar fi fost complet inutil să mă înscriu. Am încercat să mă integrez cât mai bine. Felul în care am mâncat, felul în care am dormit şi în care am fost trataţi au fost la fel ca pentru toţi ceilalţi. Deţinuţii îşi pot da seama că nu eşti în aceeaşi situaţie ca ei, aşa că am încercat să nu prezint o personalitate falsă. Deşi nu mi-au plăcut unele lucruri pe care le-am văzut, a trebuit să respect codurile şi regulile din închisoare. Pentru că este o altă lume. Am încercat să încurajez şi să ajut în anumite moduri oamenii de care m-am apropiat, dar nu am încălcat cele mai importante reguli ale închisorii. Le-am respectat şi am observat. Care ar fi rostul să mergi să observi ceva, dacă intenţionezi să faci schimbări imediat?

Reporter: Ce nereguli aţi observat în închisoare?

Maryum Ali: Ceea ce mă deranjează cel mai mult în închisoare este că deţinuţii trebuie să facă tot ceea ce li se spune - trebuie să mănânce atunci când li se spune, să îşi spele hainele atunci când li se spune, trebuie să meargă la culcare la o anumită oră. Ce faci pentru acei deţinuţi, astfel încât să îi ajuţi să iasă din închisoare cetăţeni mai buni? Cu ce folos se uită la televizor toată ziua? Cred că programul din închisoare ar trebui să fie mult mai bun, conceput la un nivel mai înalt, pentru că vrei ca ei să înveţe ceva, nu să intre şi să iasă, pur şi simplu, din penitenciar. Vrei ca ei să poată spune, la ieşirea din închisoare: “Tocmai am încheiat un program de reabilitare”. Deci, cred că oamenii pot fi convinşi să facă ceva. Există tehnici de a lucra cu infractorii. Acestea ar trebui să fie aplicate.

Reporter: Sunteţi asistent social pentru prevenirea infracţiunii în bande. Cum credeţi că experienţa din ”60 de zile după gratii” vă va ajuta în activitatea dumneavoastră?

Maryum Ali: Atunci când lucrezi cu acei copii, sunt multe lucruri pe care vrei să le împărtăşeşti cu ei, să îi ajuţi. Mulţi dintre ei nu au familiii cu care să socializeze. Asta mă afectează foarte mult, copiii care nu au nimic. Aşa că încercăm să le oferim un set de servicii şi să le dezvoltăm anumite abilităţi. Una dintre aceste abilităţi este să înţeleagă sistemul care îi aşteaptă. Ei nu au banii necesari pentru un avocat, care să îi poată scoate din anumite situaţii. În cazul în care unul dintre aceşti copii se plimbă cu o maşină furată de un alt copil şi îi prind poliţiştii, toţi cei din maşină ajung la închisoare pentru furt. Un copil bogat poate ieşi din închisoare. Sistemul de justiţie nu lucrează la fel pentru toată lumea - trebuie să îţi permiţi să plăteşti un avocat care să te scoată din închisoare. Deci această experienţă m-a învăţat să nu le spun doar ”E greu în închisoare, nu îţi doreşti să ajungi acolo şi să îţi facă rău un alt deţinut”. Asta nu funcţionează. Aş vrea să îi fac să înţeleagă că sunt dezavantajaţi dacă se întâmplă să cadă într-o astfel de capcană. Cred că îi ajută să le prezint această perspectivă. În acest fel vor înţelege că detenţia lasă o amprentă asupra vieţii lor. După ce ieşi din închisoare, eşti un alt tip de cetăţean, unul care nu are 100% din drepturile omului. Ceea ce este îngrozitor.

Reporter: Aţi putea descrie interacţiunile pe care le-aţi avut cu deţinuţii? Despre ce aţi vorbit?

Maryum Ali: Am încercat să fiu eu însămi. Eu sunt o persoană căreia îi place să citească, îi place să scrie, îi place dicţionarul. Nu am putut să mă prefac că nu îmi plac aceste lucruri timp de câteva luni. Altfel, ar fi putut descoperi că nu sunt, cu adevărat, deţinută. Am vorbit despre filme, foarte mult despre cazurile lor - unii dintre ei mi-au cerut să scriu scrisori către judecători sau avocaţi, pentru că voiau să obţină informaţii, aşa că am scris câteva scrisori pentru ei. Am vorbit despre multe lucruri, lucruri de fete, despre iubiţi, dar chiar şi despre religie. A fost atacul ISIS, aşa că am vorbit şi despre asta. Deţinuţii sunt oameni obişnuiţi, vorbesc despre lucruri obişnuite. Ne uitam împreună la televizor, vorbeam despre show-uri, despre vieţile lor. Unii dintre ei au povestit experienţe dramatice, aşa încât puteai înţelege de ce au ajuns acolo. Am încercat să îi încurajez un pic şi să nu îi judec. Am încercat să îi ascult.

Serialul documentar ”60 de zile după gratii” urmăreşte şapte oameni nevinovaţi care intră în lumea deţinuţilor din Clark County din Jeffersonville, Indiana, fără ca gardienii, ceilalţi prizonieri şi poliţiştii să îi cunoască. Ei încearcă să dezvăluie problemele interne din închisoare şi adevărul despre viaţa din spatele gratiilor.

Serialul este difuzat de postul de televiziune Crime + Investigation, începând din 21 aprilie, în fiecare joi, de la ora 22.00. “60 de zile după gratii” este produs de Lucky 8 TV pentru A&E Network. 

Postul de televiziune Crime + Investigation este disponibil în România prin UPC, Telekom, DCS şi Orange TV.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.