Diploma şi medalia de acordare a Premiului Nobel pe care l-a primit în 1974 profesorul doctor George Emil Palade, singurul român care a primit această distincţie, vor intra în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) şi vor fi expuse în Sala Tezaurului Istoric a instituţiei muzeale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Muzeul Naţional de Istorie a României va primi însemnele în cadrul unei ceremonii de semnare a actului de donaţie din partea profesorului Philip Palade, care va avea loc marţi, 19 decembrie, începând cu ora 11.00, la sediul MNIR, în prezenţa ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Lucian Romaşcanu, şi a managerului Muzeului Naţional de Istorie a României, Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Ceremonia va fi precedată de o conferinţă de presă în care vor fi prezentate cele două obiecte ce vor intra în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi vor fi expuse în Sala Tezaurului Istoric.

Omul de ştiinţă George Emil Palade s-a născut în Iaşi, la 19 noiembrie 1912. În 1930 a devenit student al Facultăţii de Medicină a Universităţii din Bucureşti, iar în 1940 a obţinut titlul de doctor în medicină. Între anii 1942 – 1945 a servit în Corpul Medical al Armatei Române, iar în 1946 a devenit cercetător la Universitatea Rockefeller din New York. În 1961 a fost ales membru al Academiei de Ştiinte a SUA şi a fost cercetător la Universitatea Yale şi Universitatea din San Diego.

George Emil Palade a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în 1974, împreună cu Albert Claude şi Christian de Duve „pentru descoperiri privind organizarea funcţională a celulei ce au avut un rol esenţial în dezvoltarea biologiei celulare moderne”.

Doctorul a fost ales membru de onoare al Academiei Române în anul 1975. În 1986, a primit de la preşedintele SUA, Ronald Reagan, Medalia Naţională pentru Ştiinţă. În 1989 a fost ales membru de onoare al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe. În 2007 a fost decorat cu Ordinul naţional „Steaua României” în grad de Colan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.