Pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de vineri figurează un proiect de modificare a OUG 10/2016, ce reglementează subscripţia pentru sculturii lui Constantin Brâncuşi, ”Cuminţenia Pământului”, astfel încât colectarea fondurilor să poată şi făcută şi de către entităţi de drept privat, deoarece timpul scurt pentru colectă face necesare canale alternative de strângere a banilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de ordonanţă de urgenţă de modificare a OUG 10/2016 are ca scop implicarea actorilor privaţi în procesul de strângere a banilor şi permite Ministerului Culturii să încheie acorduri de colaborare cu aceştia.

”Cu toate eforturile Ministerului Culturii, mecanismul instituit prin OUG nr. 10/2016 se dovedeşte insuficient pentru atragerea fondurilor necesare. Dat fiind faptul că, pentru această importantă creaţie a marelui sculptor Constantin Brâncuşi este nevoie de o strangere masivă de fonduri într-un interval relativ scurt de timp, iar constatările de până la această dată ne indică nevoia de a găsi şi alte canale şi mecanisme de atragere a fondurilor, pentru a aduce la îndeplinire scopul Ordonanţei, s-a considerat necesară completarea acesteia în acest sens”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Guvernul a constatat că, în lipsa unor prevederi exprese, nu poată accepta propunerile de strângere de fonduri din partea sectorului privat. În consecinţă, se impune utilizarea altor pârghii de strângere a donaţiilor, precum parteneriatele cu ONG-uri, colectarea prin serviciile de mesagerie şi primirea de donaţii online.

”Realizarea achiziţiei operei de artă, prin atragerea fondurilor necesare în timpul foarte scurt avut la dispoziţie, poate fi finalizată doar prin crearea şi diversificarea mecanismelor de colectare a fondurilor şi a celor de colaborare cu persoanele juridice interesate şi care în masură să acorde sprijin Ministerului Culturii”, se spune în documentul citat.

Astfel, Ministerul Culturii va putea să încheie contracte cu persoane juridice de drept privat fără scop lucrativ care au experienţă în colectarea donaţiilor şi capacitate administrativă de a sprijini colectarea fondurilor direct sau prin alte mecanisme.

Totodată, în acelaşi scop, Ministerul Culturii poate încheia contracte cu persoane juridice de drept privat, care au capacitate administrativă de a sprijini colectarea fondurilor, în numele, pe seama Ministerului Culturii şi în scopul achiziţionării bunului cultural. ”Toate cheltuielile necesare pentru colectarea donaţiilor şi pentru gestionarea conturilor deschise, în lei şi în valută, vor fi suportate integral din fondurile persoanelor juridice”, precizează Guvernul.

Executivul a adoptat, 30 martie, o Ordonanţă de Urgenţă prin care este reglementată procedura de subscripţie publică pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, donaţiile urmând să fie deduse din impozitul datorat de către persoanele care vor contribui.

”Creem condiţiile în care procesul de subscripţie publică poate avea loc şi s-au definit câteva elemente importante pentru ca la jumătatea lunii aprilie să poată începe acestă campanie. Prin această donaţie se pot deschide conturile de donaţie în gestiunea Ministerului Culturii”, a precizat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Suciu a afirmat că donaţiile vor putea fi primite atât de la persoane fizice, cât şi de la persoanele juridice. Prin derogare de la Codul Fiscal, donaţiile vor putea fi deduse din impozitele datorate statului de către eventualii donatori.

”S-au făcut o serie de derogări la Codul Fiscal prin care contribuabilii pot să-şi deducă aceste donaţii pe care le fac pe baza acestei Ordonanţe din impozitul pe profit, atât persoanele juridice cât şi persoanele fizice, contribuabili care îşi stabilesc venitul în sistem real”, a arătat Suciu, precizând că aceste derogări au scopul de a încuraja procesul de donaţie şi de a ajunge la suma pe care statul român s-a angajat să o plătească moştenitorilor sculpturii.

În cazul în care donaţiile nu vor acoperi suma de 6 milioane de euro, acestea vor fi returnate cetăţenilor care au participat la subscripţia publică. ”Dacă procesul de subscripţie nu va fi unul de succes, vom da banii înapoi conform tuturor donaţiilor primite”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat, pe 16 martie, pe contul său de Facebook, că proprietarii operei lui Brâncuşi au acceptat oferta de 11 milioane de euro, din care Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, restul, prin subscripţie publică naţională.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.