Opera realizată de artistul britanic Banksy ca urmare a atentatelor de la Sala Bataclan, Paris, în 2015, a fost furată în noaptea de vineri spre sâmbătă iar un internaut face apel ca cei care au informaţii despre incident să le ofere anchetatorilor, iniţiativă care ar putea fi a misteriosului artist, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un anume Bryan S. Gaakman solicită internauţilor "să ajute la găsirea operei lui Banksy furată de la Bataclan", promiţând în schimb un şablon original al artistului pentru oricine poate da "informaţii decisive autorităţilor". 

Bryan S Gaakman, anagrama pentru Banksy, este chiar un pseudonim al artistului.

În afară de această solicitare, misteriosul individ a profitat pentru a lansa un apel pentru donaţii în favoarea victimelor din 13 noiembrie 2015. De altfel, textul nu menţionează numele unei asociaţii precise. 

Furtul comis la Sala Bataclan a stârnit indignare generală. "Opera lui Banksy, simbol al memoriei şi care aparţine tuturor, riverani, parizieni, cetăţeni ai lumii ne-a fost furată", a comentat conducerea sălii, după ce a constatat dispariţia ei. 

Realizat cu vopsea albă, personajul reprezentat, cu un aer profund întristat, se afla pe uşa de ieşire de urgenţă din spatele Sălii Bataclan, în pasajul Saint-Pierre Amelot. Mulţi dintre spectatorii concertului formaţiei Eagles of Death Metal au fugit pe acolo în timpul atacului terorist în care 90 de persoane au fost ucise. 

Hoţii au folosit logistică demnă de spargerea unei bănci. Potrivit Poliţiei, aceştia au avut cagule şi polizoare cu care au decupat desenul. O anchetă a fost deschisă. 

Desenul a apărut în iunie 2018, în acelaşi timp cu alte opere în patru locuri din capitala franceză. Pentru a evita degradarea, admiratori ai lui Banksy au acoperit cu plexiglas lucrările. Ei s-au inspirat din modelul londonez unde toate lucrările sunt protejate astfel. Operele stradale ale lui Banksy sunt din ce în ce mai ameninţate. 

"Girl with balloon", vândută în octombrie 2018 la Londra, a fost achiziţionată pentru 1,2 milioane de euro. Lovitura de imagine stârnită de autodistrugere în prezenţa licitatorilor nu a făcut decât să crească cota artistului. 

În iunie 2019, Muzeul parizian dedicat desenelor graffiti, deschis la începutul lui 2018, pregăteşte o mare expoziţie consacrată lui Banksy. Potrivit unui anunţ pe Facebook, "bucăţi de zid" sfărâmate la Paris vor fi prezentate în expoziţie. 

Având în vedere că 130.000 de internauţi şi-au exprimat interesul pentru expoziţie, mai mulţi dintre ei s-au întrebat cum au fost recuperate bucăţile de zid. Un admirator s-a adresat echipei lui Banksy în legătură cu aprobarea artistului pentru această expoziţie. Potrivit schimbului de mesaje, artistul nu şi-a dat acordul. 

Muzeul dedicat graffiti-ului din strada Ponceau, în arondismentul 2, adună opere recuperate din stradă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.