Gheorghe Zamfir a primit, joi după-amiază, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii ”Ovidius” din Constanţa, artistul spunând că ”niciun instrument din lume nu permite un contact atât de profund şi de hotârât” aşa cum este cel dintre nai şi persoana care îl foloseşte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rectorul Universităţii ”Ovidius”, Sorin Rugină, a spus că ideea de a-i acorda titlul de Doctor Honoris Causa lui Gheorghe Zamfir a venit în urmă cu un an şi jumătate atunci când artistul a fost prezent la manifestările prilejuite de împlinirea a 25 de ani de activitate a instituţiei de învăţământ superior.

“Astăzi realizăm un al doilea arc peste timp, de la impresionantul moment al împlinirii a 25 de ani când maestrul Gheroghe Zamfir ne-a  onorat cu prezenţa dânsului şi ne-a oferit momente de magie, dar care din motive de timp, motive obiective a trebuit să le curmăm oarecum într-un mod mai puţin academic, iată că am legat acel moment de acesta în care dânsul a acceptat atunci ideea de a deveni Doctor Honoris Causa şi iată că după un an şi jumătate reuşim să împlinim acest moment pentru bucuria tututor, a dânsului, în primul rând, dar şi a noastră”, a afirmat Sorin Rugină. 

La rândul său, Gheorghe Zamfir a spus, în cadrul discursului său, că sufletul îi este ”inundat de lacrimi” şi că toate acţiunile sale au fost făcute pentru România.

“Sufletul meu este inundat de lacrimi şi trupul şi inima şi acest suflet care de la naştere până acum nu a ştiut decât să respire în spaţiul şi pentru România. Niciun instrument din lume nu permite un contact atât de profund şi de hotârât aşa cum se întâmplă între nai şi cel care-l poartă şi suflă şi cântă la el. Niciun instrument, nici pianul, nici vioara, nici clarinetul, nici violocelul, nici flautul, nici oboiul, nici clarinetul, nici fagotul, nici percuţia, nici harpa nu permit acest contact desăvârşit cu cel care îl poartă şi prin care se exprimă”, a mai afirmat Zamfir.

Gheorghe  Zamfir urmează, între anii 1961-1966, cursurile Conservatorului ”Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la Secţia Pedagogie. El a concertat în întreaga lume, în ţări precum SUA, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Canada, Africa de Sud, Belgia, Franţa, Elveţia, Austria. În 1982 crează prima rapsodie şi primul concert pentru nai şi orchestră pe care le înregistrează pentru Casa de discuri ”Philips” cu Filarmonica din Monte Carlo, iar în 1984 realizează primul cvintet pentru nai şi cvartet de coarde - ”Cvintetul Plopilor” - şi compune numeroase lucrări camerale. 

Zamfir a înregistrat, până în prezent peste 160 de albume şi a vândut peste 120 milioane de discuri, obţinând peste 120 de discuri de aur şi de platină. În perioada 2001-2005, Gheorghe Zamfir a fost profesor asociat la Facultatea de Interpretare Muzicală din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, unde a creat prima catedră de nai din lume. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.