”Istoria megalomaniei”, de Pedro Arturo Aguirre va fi lansată de editura Nemira la Târgul Internaţional de Carte Gaudeamus 2016 (16-20 noiembrie). Volumul va apărea în afara colecţiilor şi prezintă cu umor faptele şi vorbele măreţe ”pregătite“ de-a lungul istoriei de minţile cuprinse de febra cultului personalităţii. Nero, Napoleon, Hitler, Stalin, Kim Ir-sen, Ceauşescu constituie un inepuizabil material de studiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Editura Nemira va prezenta o serie de oferte speciale şi noutăţi la ediţia Gaudeamus 2016. 

În această toamnă, editura Nemira lansează cel mai recent roman al lui Julian Barnes, câştigător al Man Booker Prize, ”Zgomotul timpului”, o biografie ficţională a compozitorului Dmitri Şostacovici, care se află în postura ingrată a celor mai mulţi dintre intelectualii şi artiştii din blocul sovietic: aceea de a colabora cu un regim opresiv sau de a fi o victimă a lui. Julian Barnes prezintă cu lumini şi umbre destinul unui mare muzician, dar şi drumul parcurs de Uniunea Sovietică, într-o strălucită explorare a sensului şi a locului artei în societate.

De asemenea, la Gaudeamus se lansează colecţia de poezie, coordonată de Svetlana Cârstean - Vorpal. Primele două volume publicate sunt ”Dodii”, de Florin Dumitrescu şi ”Sisteme de fixare şi prindere”, de Ştefania Mihalache. 

Un proiect editorial special este şi traducerea volumului ”Trado”, scris la patru mâini de Svetlana Cârstean şi poeta suedeză Athena Farrokzhad, apărut la începutul anului trecut şi care s-a bucurat de un succes imens în Suedia. Ceea ce este aparte la colaborarea dintre cele două poete este munca lor de traducere reciprocă, ”Trado” este şi ea o carte ”altfel”, o carte - obiect, alcătuită din trei volume: unul conţine poemele Svetlanei Cârstean, celălalt pe ale Athenei Farrokhzad, iar cel din mijloc un eseu poematic despre traducere, scris în colaborare de ambele autoare.

Noutăţile din colecţia Nautilus SF&Fantasy sunt: ”Pacea eternă”, de Joe Haldeman, continuarea romanului ”Războiul etern”, despre ororile războiului şi despre aparenta incapacitate a omenirii de a-şi învinge impulsurile violente. 

Cu volumul ”Jumătate de război” se încheie trilogia fantasy ”Marea sfărâmată”, de Joe Abercrombie, o poveste epică despre răzbunare şi curaj, apreciată de George R.R. Martin.

”Arhanghelul Raul”, de Ovidiu Eftimie, primul debut românesc în colecţia Nautilus după mai bine de 10 ani, este un science fiction în care spaţii banale: cartierul Pantelimon, gara din Braşov, Ministerul Transporturilor sau trenul spre Teiuş sunt scene pentru discuţii despre călătorii în timp şi lupte cu fiinţe multidimensionale – toate pentru a preveni Apocalipsa.

În colecţia Young Adult apar romanele ”Panica”, de la autoarea bestseller-ului ”Delirium”, Lauren Oliver, despre un oraş micuţ, unde tinerii suferă de claustrofobie, jocul Panica e singurul care le dă sentimentul libertăţii, prin probele absurd de periculoase şi ”Vrăjitoarea adevărului”, de Susan Dennard, prima carte din seria ”Tărâmul vrăjitorilor”, unde magia e de multe feluri şi peripeţiile la fel.  Safiya e Vrăjitoare a Adevărului şi poate deosebi minciuna de adevăr. Magia ei are această capacitate, pentru care mulţi nobili ar fi în stare să ucidă. Aşa că ea trebuie să-şi ţină ascuns acest har pentru a nu fi un pion în lupta dintre imperii.

”Numărul de aur”, de Matila C. Ghyka apare pentru prima dată în traducere românească în colecţia Porta Magica. Matila Ghyka - nume cu rezonanţă istorică în România, a fost un savant, un polimat, preocupat de matematică, inginerie, marină, estetică, literatură, istorie, diplomaţie, memorialistică – ar răspunde un occidental. Omul care m-a făcut să-l înţeleg pe Leonardo da Vinci - ar răspunde marele Salvador Dalí.

Editura NEMI de carte pentru copii aduce la târgul de carte de la Gaudeamus una dintre cele mai frumoase cărţi de sărbători, pentru copii şi părinţi deopotrivă - ”Un băiat numit Crăciun” de Matt Haig, cu ilustraţii de Chris Mould şi tradusă de Veronica D. Niculescu. O poveste care le are pe toate: zăpadă, aventuri, magie, umor, reni, turtă dulce, elfi, spiriduşi şi un băiat pe nume Nikolas căruia nu-i e teamă să creadă în magie. Frumos întreţesută printre rânduri, lecţia pe care o învaţă Nikolas şi, odată cu el, copiii de toate vârstele care citesc cartea, este că adevărata magie a Crăciunului este magia dăruirii, un dar de care ne putem bucura cu toţii.

Matei se întoarce în cărţile cuAjutor, ”Matei! O fantomă!” şi ”Crăciun fericit, Matei”, de Brigitte Weninger, cu ilustraţii ale Evei Tharlet şi continuă aventurile iepuraşului năzdrăvan cu fraţii săi.

Un alt proiect lansat tot la târg va fi ”Basmul din buzunar”, care va cuprinde adaptări ale unor basme şi poveşti româneşti şi universale care au încântat generaţii întregi de cititori din întreaga lume.

Formatul cărţilor a fost gândit pentru generaţiile moderne de părinţi, mereu în mişcare. Colecţia se lansează cu cinci basme populare şi culte, atât din folclorul internaţional: ”Muzicanţii din Bremen”, de Fraţii Grimm (ilustraţii de Adriana Opriţa-Gheorghe), ”Aladin şi lampa fermecată”, din ”O mie şi una de nopţi” (ilustraţii Marina Plantus), cât şi din folclorul românesc: ”Sarea în bucate”, de Petre Ispirescu (ilustraţii de Alexia Udrişte), ”Ursul păcălit de vulpe”, de Ion Creangă (ilustraţii Alexandru Ciubotariu), ”Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte”, de Petre Ispirescu, cu ilustraţii semnate de Bianca Spătariu.

Textele basmelor au fost adaptate de scriitoarea şi traducătoarea Veronica D. Niculescu, iar ilustraţiile au fost făcute de tineri ilustratori români talentaţi. Fiecare carte a fost realizată într-un stil diferit, de la culori, la detalii, până la tehnica de ilustraţie, pentru a surprinde, astfel, frumuseţea unică a fiecărei poveşti.

Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură va avea loc în perioada 16 - 20 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo, China fiind invitat de onoare al ediţiei.

Evenimentul este organizat de Radio România. Programul de vizitare a târgului, pentru toate categoriile de public, este zilnic, între orele 10.00 şi 20.00.

Intrarea în incintă se face pe baza biletului de intrare, în valoare de 5 lei, şi a abonamentului valabil pe întreaga perioadă a târgului - 10 lei. Preşcolarii, elevii, studenţii, cadrele didactice, bibliotecarii si pensionarii au acces gratuit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.