Cele 40 de edituri din Asociaţia Editorilor din România (dintr-un total de 70 de membri) au pregătit vizitatorilor la Târgul de Carte Gaudeamus, în perioada 16-20 noiembrie, la Romexpo, câteva mii de titluri noi, întâlniri cu autori celebri, sesiuni de autografe, dar şi reduceri considerabile de preţ şi oferte personalizate pentru fiecare categorie de cititor. Editura Humanitas îl va onora pe premiatul cu Nobel pentru Literatură, Bob Dylan, editura Vremea a pregătit seria de autor Vintilă Horia, iar Cristian Mungiu îşi va lansa cartea şi DVD-ul "Bacalaureat".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Criticul literar Mircea Mihăieş va lansa la Gaudeamus o carte monument, "Ulyses, 732. Romanul romanului", sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 14.30, la standul editurii Polirom, alături de Horia-Roman Patapievici şi Adrian Şerban. Volumul este prima încercare în România de a face atât o istorie exhaustivă a celei mai celebre cărţi de proză din literatura engleză în secolul XX, cât şi de a expune pentru publicul larg temele, tehnicile şi mizele existenţiale ale acesteia.

Laureat cu premiul Nobel pentru Literatură 2016, Bob Dylan va fi onorat la standul editurii Humanitas sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 18.00, într-un eveniment la care vor vorbi scriitorul Mircea Cărtărescu, care a tradus în română versurile lui Dylan, criticul Marius Chivu şi editorul Denisa Comănescu.

Editura Curtea Veche Publishing aduce la Gaudeamus "Luarea Ismailului", romanul care l-a făcut celebru în literatura universală pe Mihail Şîşkin, scriitor rus contemporan cunoscut deja în România pentru "Scrisorar" şi "Părul Venerei". Cea mai celebră creaţie a lui Mihail Şîşkin va fi lansată sâmbătă, de la ora 18.00, la standul editurii Curtea Veche Publishing, în prezenţa traducătoarei Antoaneta Olteanu şi a editorului Cătălin Strat.

Romane noi de Vladimir Nabokov, Ian McEwan şi Charles Bukowski

Sâmbătă, 19 noiembrie, editura Polirom prezintă la standul propriu vizitatorilor Gaudeamus trei cărţi încântătoare din literatura universală. Mai întâi, în seria de autor ”Vladimir Nabokov” vor fi publicate cele mai intime destăinuiri ale marelui romancier american de origine rusă reunite în volumul "Scrisori către Vera". Lansarea volumului de scrisori adresate de Nabokov soţiei sale de-a lungul întregii vieţi va avea loc de la ora 13.30.

De la ora 16.30, fanii lui Ian McEwan sunt aşteptaţi pentru lansarea volumului "Coajă de nucă", cel  mai proaspăt roman al binecunoscutului autor, abia lansat la începutul lui septembrie în Marea Britanie şi SUA. Evenimentul de la standul editurii Polirom va începe la ora 16.30 şi va fi condus de traducătorul Dan Croitoru şi de scriitorul Cristian Teodorescu.

Şirul lansărilor Polirom de sâmbătă, 19 noiembrie, se va încheia la ora 19.00 cu un moment consacrat lui Charles Bukowski şi volumului "Dragoste la 17,50 $", cea mai bună antologie de povestiri a autorului, care concentrează în textele sale întregul univers sordid, cinic şi atît de uman al cunoscutului scriitor american.

Editura Nemira a pregătit la rândul său un nou roman marca Julian Barnes, unul dintre cei mai de succes autori contemporani. "Zgomotul timpului", roman despre biografia tumultuoasă a compozitorului rus Dmitri Şostakovici, va fi lansat sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 13.00, la standul editurii Nemira, în prezenţa redactorului şef al editurii, Dana Ionescu, şi al jurnalistului cultural Marius Constantinescu.

Radu Paraschivescu şfichiuieşte televiziunile

Un alt autor laureat pe plan internaţional, Marlon James, va fi protagonistul unui eveniment la standul editurii Litera. "Scurtă istorie a şapte crime" este romanul recompensat cu prestigiosul Man Booker Prize în 2015. Palpitant şi inventiv, considerat unul dintre romanele remarcabile ale secolului XXI, "Scurtă istorie a şapte crime” va fi lansat sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 12.00, la standul Litera, în prezenţa criticului Bedros Horasangian şi a traducătorului Ciprian Şiulea.

Cunoscutul scriitor, traducător şi cronicar de televiziune Radu Paraschivescu vine la Gaudeamus săptămâna viitoare cu un pamflet usturător la adresa televiziunilor româneşti în volumul" Aştept să crăpi (de astăzi, în prime time)". La lansarea de sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 15.00, la standul editurii Humanitas vor lua cuvântul alături de autor şi vedeta ProTV Andreea Esca şi criticul literar Dan C. Mihăilescu.

La rândul său, istoricul Lucian Boia revine în faţa publicului cu un nou eseu incitant, "Un joc fără reguli". Despre imprevizibilitatea istoriei, volum care va fi lansat duminică, 20 noiembrie, de la ora 13.00, la standul editurii Humanitas, în prezenţa autorului şi a editorului Gabriel Liiceanu.

Filmele bune se fac (din) cărţi

Humanitas a mai pregătit, între altele, şi două evenimente consacrate binomului carte-film ai cărui protagonişti vor fi doi dintre cei mai cunoscuţi regizori din ”noul val”, Cristian Mungiu şi Radu Jude. Joi, 17 noiembrie, de la ora 18.30 Cristian Mungiu, criticul Marius Chivu şi editorul Gabriel Liiceanu vor lansa DVD-ul peliculei "Bacalaureat" (Premiul pentru regie la Cannes 2016) dar şi cartea cu acelaşi titlu.

Peste două zile, sâmbătă, 19 noiembrie, de la ora 16.00, regizorul Radu Jude va fi prezent pentru lansarea cărţii "Inimi cicatrizate", de Max Blecher, după ce filmul cu acelaşi titlu pe care l-a regizat a fost distins cu Premiul special al juriului la Locarno 2016. Alături de Radu Jude vor vorbi despre opera lui Max Blecher scriitorii Ioana Pârvulescu şi Mircea Cărtărescu şi editorul Lidia Bodea.

Şi editura Vremea a pregătit câteva evenimente incitante pentru vizitatorii celei de-a 23-a ediţii de Gaudeamus. Astfel, sâmbătă, de la 13.30, la Sala Cupola, editura prezintă cele mai recente apariţii în seria de autor Vintilă Horia: "Trilogia exilului", "Jurnalul unui ţăran de la Dunăre" şi "Întoarcerea lui Vintilă Horia", de Marilena Rotaru. Volumele vor fi discutate de un prezidiu exclusiv feminin format din politicianul Adriana Săftoiu, scriitoarea Marilena Rotaru, Ileana Cantuniari, Doina Jela şi editorul Silvia Colfescu.

De la ora 15.00, dar la Bursa de contacte Gaudeamus, editura Vremea îi aşteaptă pe cei interesaţi pentru lansarea volumului apocrif "Apocalipsa lui Pavel-Visio Sancti Pauli Apostoli", ediţie îngrijită de Cristian Bădiliţă cu ilustraţii de Marian Zidaru, în prezenţa editorului Silvia Colfescu şi a invitaţilor Victoria şi Marian Zidaru.

Copiii vor fi vedete la Gaudeamus

Dacă adulţii au suficiente motive să fie prezenţi la Gaudeamus, nici copiii nu au fost uitaţi de editurile AER prezente, care au pregătit evenimente speciale pentru cei mici. Astfel, editura Curtea Veche Publishing îi aşteaptă pe cei mici joi, 17 noiembrie, de la 13.30, la stand pentru lansarea volumului "Cartea curajului" de Adina Rosetti, cu ilustraţii de Alexia Udrişte. În premieră, lansarea va fi transmisă simultan în peste 15 biblioteci din ţară, unde cititorii vor asista prin transmisiune live la lectura publică a poveştilor.

Întreaga dimineaţă de vineri, 18 noiembrie, le este consacrată copiilor la standul editurii Nemira, care îi întîmpină cu îndemnul "Vino în lumea bufniţei Nemi!" sub care vor fi grupate o serie de lansări de carte, sesiuni de lectură, evenimente speciale cu distracţie şi multe cadouri. De la 10.30, la standul Nemira, copiii sunt aşteptaţi la "Basmul din buzunar", un atelier creativ de desen cu ilustratoarele Alexa Udrişte şi Adriana Opriţă-Gheorghe. De la 11.30, copiii vor avea apoi ocazia să citească împreună cu câţiva invitaţi surpriză din cartea "Un băiat numit Crăciun", de Matt Haig.

Sâmbătă, 19 noiembrie, începând cu ora 11.00, editura Pandora M îi aşteaptă pe copii la standul de evenimente pentru copii - Salonul  de carte pentru copii Ion Creangă - nivelul 3.20 pentru lansarea cărţii "Distrează-te şi colorează lumea lui Oli" de Olga Gudynn. Cei mici vor participa la un atelier şi o piesă de teatru interactivă alături de Olga Gudynn, "Oli şi cei mai buni prieteni ai lui: Mărul cel isteţ, Bebe Morcov, Doamna Mazăre" şi mulţi alţii.

Şi Litera mică este prezentă la târg cu multe surprize, activităţi creative organizate într-un spaţiu atractiv şi ludic, dar mai ales cu cele mai frumoase cărţi: "Atlasul lumii", carte de colorat, continuarea îndrăgitei serii Prima mea lectură, cărţi Disney, Marvel, enciclopedii National Geographic, poveşti, cărţi de activităţi, dicţionare şi multe altele.

Colecţia Disney se îmbogăţeste cu un personaj cu totul deosebit, o frumoasă şi destoinică prinţesă latină - Elena din Avalor: povestea filmului, cărţi de activităţi şi planşe de colorat, toate vor fi disponibile la standul Litera. Din colecţia Star Wars vă aşteaptă două noi apariţii: "Darth Vader şi fetiţa lui" şi "Darth Wader şi fiul", iar părinţii care au epuizat toate trucurile pentru a-şi adormi copiii, vor găsi la standul Litera Mică o carte cu adevărat magică: "Elefănţelul care voia să adoarmă", de Carl-Johan Forssén Ehrlin, psiholog şi lingvist suedez.

Târgul de Carte Gaudeamus va fi deschis în fiecare zi, de la orele 10.00 la 20.00. Biletele de intrare pot fi procurate de la intrarea în târg şi ele oferă acces pentru o zi (5 lei) sau pentru toate cele cinci zile (10 lei). Copii sub 7 ani, elevii, studenţii şi cadrele didactice, scriitorii pensionarii şi jurnaliştii beneficiază de acces gratuit. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.