Artiştii plătesc un tribut dur crizei sanitare, este constatarea unei anchete a Societăţii autorilor de arte grafice şi plastice (ADAGP), realizată între 25 ianuarie şi 5 februarie pe 2.135 de artişti. Obiectivul acestui studiu a fost de a "măsura efectele crizei asupra lor şi de a verifica evaluarea ajutorului de urgenţă pus în aplicare pentru a sprijini sectorul cultural", potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Printre artiştii chestionaţi, 86% au înregistrat o scădere a veniturilor în 2020. 46% dintre aceştia spun că această pierdere este cu 50% mai mare în raport cu anul precedent. Au fost afectate toate sursele veniturilor lor: „vânzările de lucrări, drepturile de autor, salariile şi munca independentă, comenzi, intervenţii sau ateliere". Mai mult de trei sferturi (78%) dintre cei chestionaţi au anulat cel puţin două dintre spectacolele lor în 2020. 

Ancheta a concluzionat şi că artiştii sunt parţial acoperiţi de sistemul de ajutor de urgenţă pus în aplicare în timpul crizei.

Mai mult de jumătate - 52% - dintre artişti nu au beneficiat de acest ajutor. Dintre ei, 57% au considerat că "nu sunt eligibili pe criterii clare" şi 4% au făcut "cereri care au fost refuzate".  

Dintre cei 48% de artişti care au primit ajutor, fondul de solidaritate naţional a fost majoritar (89%) pentru a compensa pierderile de venituri. Acest fond este condiţionat de o pierdere de mai mult de 50% din venituri în raport cu 2019. 

Jumătate dintre artiştii interogaţi cred că ajutorul de urgenţă "ar trebui îmbunătăţit", în timp ce o treime consideră că poate "fi reînnoit identic". Printre domeniile de îmbunătăţire favorizate de respondenţi, "noi baze de calcul, lărgirea accesului prin reducerea criteriilor şi stabilirea asistenţei forfetare". Artiştii citează ca prioritate "redeschiderea spaţiilor culturale" cu scopul de a redemara activitatea lor. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.