Scenograful Dragoş Buhagiar prezintă sâmbătă, de la ora 12.00, la sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, obiecte din spectacolele de teatru jucate la Timişoara, Sibiu, Iaşi şi Bucureşti şi premiate de UNITER, în expoziţia ”TransMutaţii”, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia va putea fi vizitată la sala Auditorium (intrarea din strada Ştirbei Vodă 1-3). 

Expoziţia, realizată în baza unui parteneriat încheiat între MNAR şi Festivalul Naţional de Teatru Bucureşti, cuprinde obiecte din scenografii distinse de UNITER de-a lungul ultimilor zece ani cu premiul Cea mai bună scenografie a anului, reconstituind un traseu imaginar al creaţiei artistului Dragoş Buhagiar.

”Dorim ca MNAR să aibă contribuţii specifice în cadrul marilor festivaluri care au loc la Bucureşti, fie că e vorba de  Festivalul Naţional de Teatru sau Festivalul Enescu şi să arate legăturile artelor plastice cu lumea teatrului sau a muzicii”, a spus directorul general al MNAR Călin Stegerean. 

Expoziţia cuprinde obiecte scenografice care împreună formează o instalaţie. “Este vorba de obiecte recognoscibile, care - fiind introduse în spectacole - au suferit o transmutaţie, deturnându-li-se utilitatea cotidiană. Obiectele respective, aparţinând diferitelor spectacole jucate la Timişoara, Sibiu, Iaşi şi Bucureşti, suferă o a doua transmutaţie atunci când sunt scoase din magazii şi sunt aşezate împreună, într-un alt context. Instalaţia este despre efemeritatea actului artistic - facem spectacole care au o viaţă efemeră, însă prin această nouă expoziţie am încercat să le redau viaţa, au fost reinterpretate ca în cadrul unui procedeu alchimic. Expoziţia cuprinde două spaţii - unul cu lumină albă, care reprezintă intrarea şi un al doilea spaţiu, îmbrăcat în negru, cu lumină controlată, prin intermediul căruia încerc să simulez scena”, a explicat scenograful Dragoş Buhagiar.

Dragoş Buhagiar s-a născut pe 19 august 1965, la Brăila. A absolvit Academia de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, promoţia 1992. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din 1995 şi membru al UNITER din 1993. A semnat scenografii importante, atât pentru spectacole de teatru şi filme, cât şi pentru spoturi publicitare şi evenimente corporatiste. Decorurile sale creează imagini deosebit de spectaculoase, artistul urmărind construirea unor spaţii de joc care se modifică permanent, prin interacţiunea dintre actori şi obiecte.

Expoziţia va putea fi vizitată la MNAR în perioada 21- 30 octombrie.

Cea de-a 26-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru (FNT) va debuta cu spectacolul de dans ”Fresca”, de Angelin Preljocaj, în 21 octombrie, la ora 20.00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti. Invitat de marcă al evenimentului, coregrafa şi dansatoarea americană Carolyn Carlson va fi prezentă pentru prima oară la Bucureşti cu două spectacole: ”Short Stories/ Scurte povestiri” şi ”Now/ Acum”. Spectacolul Teatrului Maly Drama din Sankt Peterburg, ”Livada de vişini” în regia lui Lev Dodin, a fost invitat în Festivalul Naţional de Teatru şi va putea fi văzut în două reprezentaţii, pe 29 şi pe 30 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.