Filmul documentar despre artistul elveţian de origine română, Daniel Spoerri - „Topografia Hazardului”, în regia Evei Pervolovici, va avea premiera în cinematografe pe 24 martie, cu doar câteva zile înainte ca acesta să împlinească 93 de ani. Spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea la avanpremierele ce vor avea loc în Bucureşti pe 6 martie la Cinema Elvire Popesco şi 20 martie la Cinema Union şi Cluj-Napoca, pe 15 martie la Cinema Victoria.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cel de-al treilea documentar al Evei Pervolovici, cunoscută deja publicului pentru „Marussia” (2013) şi „Delta Bucureştiului” (lansat anul trecut în cinematografe), „Topografia Hazardului” încearcă să explice actul artistic al lui Daniel Spoerri desi nu este un portret de artist, ci un eseu despre o practică artistică ce chestionează însăşi funcţia operei de artă.

„Totul a început cu interesul meu pentru artiştii care-şi îngroapă operele, chestionând vizibilul şi invizibilul, parcursul personal dar şi locul lor în societate. Plecând pe pista artei îngropate, am ajuns la artistul Daniel Spoerri, al căruit parcurs mă impresionează în mod special, cu atât mai mult cu cât s-a născut în Galaţi - oraşul bunicilor şi părinţilor mei, oraşul unde am copilărit”, mărturiseşte Eva Pervolovici.

„Daniel Spoerri foloseşte ca materie primă viaţa, lucrurile, realul, făcându-ne să medităm asupra realităţii însăşi - nu acesta este rolul gândirii artistice?”, spune Alain Jouffroy.

În anul 1983, Daniel Spoerri îngroapă undeva în suburbiile Parisului resturile unui festin la care au participat 80 de persoane. În 2016, odată cu redescoperirea acestora de către arheologi, începe şi călătoria filmului care urmează amintirile artistului înspre locurile unde şi-a petrecut copilăria. Un festin asemănător unei încercări de a învinge moartea.

Spoerri este o figură cheie a Noului Realism, curent definit de Alain Jouffroy - poet, scriitor şi critic de artă, ca fiind „o nouă abordare perceptivă a realităţii”. Artişti ca Spoerri, Yves Klein, Jean Tiguely, Niki de Saint-Phale, Cesar, Arman, „au contribuit la schimbarea lumii contemporane, relaţia noastră cu lumea, cu obiectele care ne înconjoară, s-a schimbat. Arta devine o acţiune spectacol, o demonstraţie al cărei scop este de a provoca participarea publicului”.

Daniel Spoerri este cunoscut pentru actul artistic de a lipi pe pânză obiecte din viaţa de toate zilele, în special compoziţii de prânzuri pe care le ridică pe verticală şi pe care le numeşte „tablouri capcană”. Această deturnare a realului, acest alt fel de a privi un act banal, cel de a mânca, i-au adus notorietatea internaţională. Ca în cazul unui cineast, ce contează este punctul de vedere, unghiul din care privim, doar că nu e vorba de a schimba perspectiva mutând aparatul de filmat, ci de a deplasa subiectul: să vezi un prânz pe verticală, lipit de perete, îţi schimbă total perceptia despre tine, despre locul tău în jurul unei mese. Pentru Alain Jouffroy, Spoerri este cineva care descoperă realul ca pe o civilizaţie necunoscută: „M-am gândit imediat la un soi de arheologie a prezentului. Ca şi cum Daniel ar face săpături şi ar extrage din cotidian lucruri care nu sunt făcute pentru asta”.

„Topografia Hazardului” este o producţie Midralgar şi Strada Film Internaţional în co-producţie cu BIP TV, realizată cu sprijinul Centre National du Cinéma et de l’Image Animée, Centrului Naţional al Cinematografiei, La Région Nouvelle-Aquitaine et La Région Ile-de-France în parteneriat cu CNC, Societatea Română de Televiziune, Friesland Câmpina, La PROCIREP Société des Producteurs, L’ANGOA, cu participarea TV7 Bordeaux.

Filmul a avut premiera mondială la Le FIFA - Festival International du Film sur L’Art Montréal şi este scris şi regizat de Eva Pervolovici, directori de imagine sunt: Dominique Colin, Galatee Politis şi Ana Draghici, montajul este semnat de Eugen Kelemen şi Benjamin Helius iar muzica originală îi aparţine lui Benoît Maerens. Producători: Martine Vidalenc, Emmanuel Quillet, Cătălin Mitulescu, Ruxandra Slotea.

„Topografia Hazardului” este distribuit de Strada Film Internaţional şi va putea fi văzut din 24 martie în cinematografe şi în alte câteva spaţii alternative.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.