Filmele ”Haiducii lui Şaptecai”, ”Zestrea domniţei Ralu” şi ”Săptămâna nebunilor”, regizate de Dinu Cocea, vor fi difuzate, duminică, la TVR 2, de la orele 14.10, 20.10 şi 22.10, în cadrul programului ”Duminica filmului românesc”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În această primăvară, TVR 2 difuzează la sfârşit de săptămână filme ale unui cineast autohton în cadrul programului ”Duminica filmului românesc”. Ediţia din 19 martie este dedicată regizorului Dinu Cocea.

În filmul ”Haiducii lui Şaptecai” (România, 1971), de la ora 14.10, actorii Florin Piersic, Marga Barbu şi Toma Caragiu introduc telespectatorii în atmosfera Munteniei, în plină epocă fanariotă. Domniţa Ralu are nevoie de un milion de galbeni pentru a cumpăra de la Viena o colecţie de bijuterii. Pentru a-i îndeplini dorinţa, domnitorul fanariot instituie birul văcăritului, ducând la sărăcirea poporului. Ceata de haiduci condusă - după moartea căpitanului Amza - de Anghel Şaptecai, încearcă să recupereze banii smulşi cu forţa de la oamenii săraci.

Aceiaşi actori - Florin Piersic, Marga Barbu şi Toma Caragiu, continuă aventura în filmul ”Zestrea domniţei Ralu” (România, 1971), de la ora 20.10. După o spectaculoasă evadare din temniţă pusă la cale de tovarăşii săi, Anghel Şaptecai, căpetenia haiducilor, porneşte pe urmele domniţei Ralu şi a zestrei ei de un milion de galbeni. Aventurile îi poartă pe haiduci la Viena, unde domniţa a cumpărat o casetă cu bijuterii, care va deveni motiv de discordie şi de lupte pe viaţă şi pe moarte. 

Cu bijuteriile furate de la domniţa Ralu, haiducul Anghel Şaptecai vrea să cumpere arme de la Braşov şi să se alăture oştii pe care o strânge căpitanul de panduri Tudor Vladimirescu. Intenţia lor este de a salva Ţara Românească de domnitorii fanarioţi care au înstrăinat bogăţiile ţării şi au sărăcit populaţia. Colea Răutu se alătură triadei de aur - Florin Piersic, Marga Barbu, Toma Caragiu -, în filmul ”Săptămâna nebunilor” (1971), ce va fi difuzat de la 22.10.

Dinu Cocea, regizor şi scenarist român, s-a născut la 22 septembrie 1929 în comuna Periş, judeţul Ilfov. A ajuns în dizgraţia regimului comunist din cauza proiectului de film ”Pe apa sâmbetei”, în care relata istoria unui baraj prost construit pe Argeş. S-a stabilit la Paris în 1986, după o carieră extraordinară consumată în ţară şi care, din păcate, nu a mai continuat în Occident. Dinu Cocea, regizorul seriei ”Haiducii", a decedat la vârsta de 84 de ani, la Paris, pe 26 decembrie 2013.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.