Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Shakespeare se va desfăşura în perioada 14 - 26 aprilie, la Craiova, Bucureşti, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea şi Drobeta Turnu Severin şi va prezenta spectacole din 15 ţări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Trupe de teatru, actori şi regizori prestigioşi vor fi prezenţi la festivalul ale cărui evenimente se vor desfăşura în săli de teatru şi spaţii neconvenţionale, informează Teatrul Naţional ”Marin Sorescu” din Craiova.

Organizatorii anunţă invitaţi celebri, printre care Teatrului Saytama din Tokyo, cu spectacolul “Richard II”, în regia lui Yukio Ninagawa (spectacol la prezentarea căruia participă în jur de 90 de persoane), Teatrul Schaubuhne din Berlin, cu “Richard III” - revelaţia Festivalului de la Avignon 2015, regizat de Thomas Ostermeier, Baltic House Theatre Festival cu “Macbeth”, pus în scenă de Luk Perceval, Teatrul Shakespeare Tobacco Factory din Marea Britanie, cu “Hamlet”, în regia lui Andrew Hilton.

În plus, vor fi prezentate spectacolele ”Comedia erorilor”, ”Romeo şi Julieta”, ”Poveste de iarnă”, dar şi mai multe montări ”Hamlet”, realizate de trupe de teatru din Anglia, Israel, Bulgaria şi Africa de Sud.

Au fost programate, de asemenea, recitaluri ale unor actori din Suedia, Polonia şi India, şi concerte care prezintă lucrări inspirate din creaţia autorului britanic, realizate de formaţii din Marea Britanie, Portugalia, Belgia şi Statele Unite ale Americii.

România va fi prezentă în festival cu spectacolele ”Julius Caesar”, în regia lui Peter Schneider, şi ”Romeo şi Julieta”, în regia lui Philip Parr, realizate la Teatrul Naţional ”Marin Sorescu” din Craiova.

Spectacolul ”Regele Lear”, realizat de Gavril Pinte la Teatrul de Stat Oradea, după un scenariu de George Banu, ”Furtuna”, în regia Alinei Hiristea de la Teatrul de Păpuşi Gong din Sibiu, şi “Folia, Shakespeare & Co”, realizat de Gigi Căciuleanu Dance Company, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, se adaugă montărilor româneşti care vor fi prezentate în festival, la Craiova.

”Furtuna”, spectacolul Teatrului Naţional ”I.L.Caragiale” Bucureşti, în regia lui Alexander Morfov, se va juca la sediu. Revenit de curând pe afişul stagiunii, ”Furtuna”, cu Ion Caramitru (desemnat de curând, de Consiliul Britanic, ambasador cultural Shakespeare în România) şi Alexandra Sălceanu în rolurile principale, este programat pentru 22 aprilie, la Sala Mare a TNB, de la ora 20.00.

La Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Vâlcea şi  Târgu-Jiu sunt anunţate spectacolele ”Poveste de iarnă”, ”Romeo şi Julieta” şi ”În inima nopţii - episodul Lear”, din Bulgaria, România şi Israel. 

În cadrul ediţiei de anul acesta a festivalului vor fi vernisate expoziţii de postere şi fotografii. Expoziţiile ”Shakespeare 400”, de carte, organizată de Institutul Shakespeare de la Stratford-upon-Avon şi British Council România, şi Universul Shakespearian”, picto-gravură, a artistei plastice Oana-Maria Cajal din Montreal fac parte din evenimentele conexe.

Sunt anunţate şi ateliere teatrale pentru studenţi, de regie, scenografie şi teatrologie, precum şi unele dedicate elevilor.

Acestea sunt doar primele evenimente anunţate în cadrul festivalului, organizatorii urmând să definitiveze programul.

Festivalul  Shakespeare se înscrie între cele mai importante evenimente de gen, în contextul în care, anul acesta, în întreaga lume au loc manifestări dedicate împlinirii a 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.