Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, aflat la cea de-a cincea ediţie, va avea loc în perioada 29 mai – 3 iunie la Marshall Garden Hotel din Bucureşti, iar festivitatea de decernare a premiilor va avea loc la Palatul Elisabeta, pe 2 iunie, la ora 18.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secţia competiţională a festivalului Grand Prix Nova, a cărui limbă oficială este engleza, aliniază 45 de producţii din 26 de ţări în şase zile de audiţii din 29 mai până pe 3 iunie. Toate cele 45 de producţii radiofonice şi textele în limba engleză ale acestora pot fi accesate pe site-ul eteatru.ro, informează organizatorii.

Personalităţi din 26 de ţări din toate continentele îşi vor disputa şase trofee la Bucureşti, distincţii dedicate celor două secţiuni - Spectacole Radiofonice şi Forme Scurte.

Din Australia până în Canada şi Statele Unite, festivalul cartografiază Europa şi ajunge în Iran, Israel şi în Extremul Orient. Spectacolele prezente la Bucureşti vor oferi o panoramă a stilisticilor şi reperelor culturale la nivel mondial.

Preşedintele juriului este Dimitriy Nikolaev, regizor din cadrul departamentului Radio Drama şi Ars Acustica de la Radio Rusia (Radio Kultura), autor distins cu numeroase premii pentru spectacole de teatru radiofonic şi Ars Acustica. Din juriul acestei ediţii mai fac parte Bernanrd Clarke, autor şi producător la RTÉ lyric fm Irlanda, Amandine Casadamont din Franţa, sound artist independent, colaborator constant cu France Culture, Shanti Bhagirathan, directorul grupului The Capital Maharaja Organisation (PVT) Ltd din Sri Lanka şi Ilinca Stihi, regizor, unul dintre fondatorii Festivalului Grand Prix Nova, membră în numeroase jurii internaţionale ale festivalurilor de profil şi autoare a numeroase spectacole premiate de-a lungul anilor.

Radio România oferă anual, în cadrul ceremoniei de premiere a competiţiei internaţionale Grand Prix Nova, distincţii pentru interpretările cele mai valoroase ale stagiunii Teatrului Naţional Radiofonic din anul precedent.

În acest an, premiul pentru cel mai bun rol feminin îi revine Mariei Ploae, pentru spectacolele ”Olga Greceanu – Pe urmele paşilor Tăi, Iisuse...”, scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu, cu regia artistică semnată de Dan Puric, şi ”Maria Rosetti – Prima ziaristă din România”, ”Maria Rosetti - De la Plymouth la Bucureşti”, scenarii de Raisa Radu, în regia artistică a lui Petru Hadârcă.

Premiul pentru cel mai bun rol masculin îi revine lui Dan Aştilean, pentru rolul Gaev din spectacolul ”Livada de vişini” de Anton Pavlovici Cehov, cu regia artistică semnată de Gavriil Pinte, şi rolul Robinson Crusoe din spectacolul ”O zi din viaţa lui Robinson Crusoe”, de Dan Cojocaru, cu regia artistică semnată de Diana Mihailopol.

Premiul pentru debut îi revine Biancăi Elena Babaşa, pentru rolul Bianca, din spectacolul ”Pisica verde de Elise Wilk”, cu adaptarea radiofonică şi regia artistică semnate de Mihnea Chelaru.

Ediţia a cincea a Grand Prix Nova propune Capitalei o serie de evenimente dedicate specialiştilor, dar şi marelui public, incluzând patru zile de dialog şi spectacole cu artiştii experimentului radiofonic internaţional, în secţiunea Soundscape Eden.

Atelierele vor fi susţinute de membrii juriului secţiunii Concurs a acestei ediţii, în Grădina Eden, şi se vor desfăşura în limba engleză. Accesul este liber.

Festivalul Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova beneficiază de patronajul principesei Margareta a României.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.