Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti se va desfăşura, în perioada 7-9 decembrie, la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti şi la Clubul Ţăranului, şi va cuprinde întâlniri cu studenţii, dezbateri şi seri de lectură în prezenţa unor scriitori consacraţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea de a IX-a ediţie a FILB - Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti, debutează miercuri, la ora 18.00, cu o conferinţă la sala ”Cezar Tabarcea - Adela Rogojinaru” de la Facultatea de Litere. 

Conferinţa cu tema ”Biografia unui festival internaţional, independent, de literatură: FILB” este realizată în parteneriat cu Departamentul de Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. 

Invitaţii conferinţei sunt doi dintre fondatorii festivalului: scriitorul Vasile Ernu şi specialistul în comunicare Oana Boca Stănescu, iar  moderator este conf.dr. Cristina Bogdan.

Pe 8 şi 9 decembrie, de la ora 18.00, pe iubitorii de lectură din capitală îi aşteaptă două seri de lecturi publice şi dezbateri la Clubul Ţăranului.

Bogdan-Alexandru Stănescu, preşedintele Festivalului, va deschide evenimentul joi, la ora 18.00, la Clubul Ţăranului. Publicul va asista la lecturi publice şi dezbaterea cu tema ”Despre «scriitura feminină»: există o scriitură feminină sau este doar o etichetă comodă pentru critica literară şi pentru jurnalismul cultural?”. Irina Teodorescu va citi din romanul ”Blestemul tâlharului mustăcios”, recompensat în Franţa cu Premiul ”Andre Dubreuil” pentru roman de debut, ediţia în limba română, Editura Polirom, 2016, traducere de Mădălina Vatcu. 

Veronica D. Niculescu va citi din romanul ”Spre văi de jad şi sălbăţie”, editura Polirom, 2016, iar lavinia Branişte din romanul ”Interior zero”, apărut la editura Polirom, 2016. 

Vineri, vor avea loc lecturi publice şi dezbaterea cu tema ”Fuga de realitate: utopii, patrii adoptate, realism magic. Ce se întâmplă cu bunul şi bătrânul realism?”, de la ora 18.00, la Clubul Ţăranului. La eveniment vor participa Jan Koneffke, care va citi un fragment din romanul ”Ein Sonntagskind” (editura Galiani, Berlin, 2015), tradus în limba română de Ana Popa, Vlad Zografi, care va citi din romanul ”Efectele secundare ale vieţii”, apărut la editura Humanitas, 2016. 

Marin Mălaicu-Hondrari va citi din romanul ”Războiul Mondial al Fumătorilor”, apărut la editura Polirom, în 2015, iar Tudor Ganea din romanul ”Cazemata”, editat de Polirom, în 2016. 

Dezbaterea cu tema ”Fuga de realitate: utopii, patrii adoptate, realism magic. Ce se întâmplă cu bunul şi bătrânul realism?” va fi condusă de Ovidiu Şimonca. 

Festivalul Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB) a fost iniţiat în octombrie 2008, de Oana Boca (manager cultural) şi scriitorii Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu. Din 2012, Ioana Gruenwald s-a alăturat echipei organizatorice.

În cei nouă ani de existenţă, FILB le-a prilejuit cititorilor din Bucureşti întâlnirea cu 114 scriitori din 25 de ţări: Albania, Brazilia, Bulgaria,
Croaţia, Franţa, Germania, Ungaria, Irlanda, Israel, Jamaica, Republica Macedonia, Republica Moldova, Malta, Marea Britanie, Muntenegru, Olanda, Palestina, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Suedia, Statele Unite ale Americii, Turcia şi România.

FILB este singurul festival de literatură din România care a fost prezentat public la cel mai important festival din lume, Edinburgh Festivals (august 2015).

În 2015, FILB a fost recompensat cu Premiul al II-lea la Gala Societăţii Civile! De asemenea, Festivalul a fost nominalizat în 2015 la Premiile Radio România Cultural, secţiunea ”Cel mai bun festival al anului 2014”.

În plus, FILB 8 a adus la Bucureşti Literary Death Match, un show internaţional de succes în întreaga lume, spectacolul în care literatura
intră în ringul de box, proiectul cu ”cele mai antrenante lecturi” (LA Times).

Festivalul este organizat de Headsome Communication, cu sprijinul Ministerului Culturii şi al Institutului Cultural Român. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.