”Pasărea retro se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte” a fost desemnat, duminică seară, cel mai bun spectacol de comedie la gala de închidere a festCO, la care actorul Marcel Iureş a primit premiul de excelenţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Festivalul Comediei Româneşti - festCO, aflat la cea de-a XV-a ediţie, s-a închis cu o gală care a avut loc duminică, la Teatrul de Comedie din Bucureşti.

Selecţionerul Festivalul Comediei Româneşti 2017 a fost Alice Georgescu, iar juriul a fost format din criticul de teatru Maria Zărnescu, scenograful Lia Manţoc (scenograf), regizorul Erwin Şimşensohn, actriţa Emilia Dobrin şi actorul Mihai Bisericanu, informează Teatrul de Comedie.

Juriul a acordat premiile pentru cel mai bun spectacol de comedie, cel mai bun regizor, cea mai bună interpretare şi cea mai bună scenografie.

Premiul pentru cel mai bun spectacol de comedie a fost câştigat de ”Pasărea retro se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte”, cu scenariul şi regia semnate de Radu Afrim, montat la Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania ”Tompa Miklós”.

Premiul pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Radu Afrim, pentru regia aceluiaşi spectacol, ”Pasărea retro se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte”.

Premiul pentru cea mai bună interpretare i-a revenit echipei spectacolului ”Pasărea retro se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte”, în timp ce trofeul pentru cea mai bună scenografie a fost acordat Irinei Moscu (decor şi costume) şi lui Andrei Cozlac (video mappaing) pentru scenografia aceluiaşi spectacol. 

Pentru Concursul de Comedie Românească, ediţia a XII-a, juriul a fost alcătuit de dramaturgul Adrian Lustig, actriţa Delia Nartea şi regizorul Bobi Pricop.

Locul întâi a fost câştigat de piesa ”Diseară la 7”, de Ioan Răducan, locul al doilea a revenit piesei ”Viaţa la «Mica Publicitate»”, de Radu. F. Alexandru, iar locul al treilea, la egalitate, pieselor ”Inventar”, de Andreea Radu, şi ”Ultima dorinţă”, de Cristina Cozma.

Pentru ”Comedia ţine la tineri”, ediţia a opta, juriul a fost alcătuit de teatrologul Carmen Stanciu, scenograful Adrian Damian şi actorul şi regizorul Radu Iacoban. Au fost premiaţi: Mariana Diana Hanganu, pentru ”Magazinul de sinucideri”, după de Jean Teulé, Irina Crăiţă-Mândră, pentru ”Viaţa x 3”, de Yasmina Reza, şi Florin Liţă, pentru ”Podul”, de Laurent Van Wetter.

Amfitrionii galei de duminică au fost Alexandru Bogdan, Bogdan Cotleţ, Lucian Ionescu şi Dan Rădulescu.

Premiile au fost înmânate de Virginia Mirea (actriţă a Teatrului de Comedie), Delia Nartea (actriţă a Teatrului de Comedie), Radu Iacoban (actor şi regizor), George Mihăiţă (Directorul Teatrului de Comedie) şi de personalităţi ale lumii teatrale invitate la festCO 2017: Savas Patsalidis (directorul Festivalului Internaţional de Teatru de la Salonic, Grecia şi redactor şef al revistei de teatru Critical Stages), Bernice Chan (Director General al AICT Hong King) şi Michel Vaïs (Canada - Secretarul General al AICT).

Invitaţii străini au fost prezenţi la Bucureşti pentru a participa la Conferinţa Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT), moderată de Margareta Sörenson, preşedinte al AICT, şi Octavian Saiu, preşedinte al Secţiei Române AICT – Teatrologie.

La finalul celei de-a XV-a ediţii a Festivalului Comediei Româneşti – festCO, compania Star Theatre din Beijing a susţinut spectacolul "The Crossroad” în stilul celebrei forme tradiţionale de artă a spectacolului, Opera din Peking, cu o vechime de peste 300 de ani, declarată de UNESCO patrimoniu intangilbil al umanităţii.

(Foto: Adi Bulboacă)
(Foto: Adi Bulboacă)

Festivalului Comediei Româneşti a fost organizat de Teatrul de Comedie, cu sprijinul  Primăriei Capitalei şi Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.