Expoziţia „Victor Brauner. Între oniric şi ocult” va fi închisă temporar, până în data de 7 februarie. „Ca urmare a deciziei domnului Adrian Năstase de a retrage lucrările împrumutate pentru expoziţia „Victor Brauner. Între oniric şi ocult", aceasta se va închide temporar pentru reamenajare până în data de 7 februarie”, a anunţat vineri MNAR.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După redeschidere, expoziţia va putea fi vizitată până la data anunţată iniţial, respectiv 30 aprilie.

Adrian Năstase, fost premier, a anunţat, vineri, pe blogul său, că retrage lucrările pe care le-a împrumutat pentru expoziţia "Victor Brauner. Între oniric şi ocult", după controversa creată în jurul acestora privind autenticitatea.

În urma acuzaţiilor din spaţiul public, făcute de expertul Pavel Şuşară, Adrian Năstase, care deţine în colecţia de artă tablouri semnate Victor Brauner pe care le-a împrumutat MNAR, a decis să le retragă, „în semn de protest”, după „zile de linşaj mediatic”.

Directorul general al Muzeului Naţional de Artă al României, Călin Stegerean, curator al expoziţiei „Brauner”, a explicat joi, într-un comunicat, transmis News.ro, că „lucrările din colecţia familiei Năstase”, despre care s-a insinuat în spaţiul public că ar fi false, „au fost selectate de curatorul expoziţiei în baza coroborării unor informaţii rezultate din articole şi semnalarea lor în diverse publicaţii, a unor autentificări realizate de personalităţi din domeniu”. MNAR „respinge cu fermitate insinuările privind complicitatea cu distorsiunile de pe piaţa de artă şi emiterea unor acuzaţii fără dovezi”.

În contextul controversei legată de autenticitatea unor opere de Victor Brauner din expoziţia dedicată artistului la Muzeul Naţional de Artă al României, istoricul de artă Adrian Buga recomanda, într-un text publicat pe Facebook, ca MNAR „să facă urgent o contraexpertiză realizată de experţi internaţionali în opera lui Brauner, care să confirme sau să infirme acuzele legate de problemele de autenticitate ale operelor din colecţiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.