„Proiectul secolului”, a susţinut Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem al Antichităţilor, a eşuat în cele din urmă la puţin peste o lună de la începerea lucrărilor. În faţa numeroaselor rezerve venite din întreaga lume, „Comitetul de revizuire a piramidei lui Menkaura (înfiinţat de Ministerul egiptean al Turismului) s-a opus în unanimitate reinstalării blocurilor de granit, care au fost împrăştiate la baza piramidei de mii de ani”, a precizat acesta într-un comunicat de presă de joi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Controversa a început la sfârşitul lunii ianuarie, în urma publicării unei înregistrări video realizate de Mostafa Waziri, în care se vede cum muncitorii aliniază blocuri de granit la baza celei mai mici dintre cele trei piramide de la Giza.

Scopul proiectului era de a înlocui mai multe straturi de blocuri de granit care fie se prăbuşiseră în timp, fie fuseseră furate. Numeroşi egiptologi şi egipteni au protestat la momentul respectiv, denunţând un atac asupra patrimoniului şi solicitând UNESCO şi mediului academic să ia măsuri.

Zeci de comentatori indignaţi au scris: „Nu se poate!”, a scris egiptologul Monica Hanna pe Facebook. „Tot ce lipsea era să se placheze piramida lui Menkaura! Când vom opri această absurditate în gestionarea patrimoniului egiptean?”. 

Zahi Hawass, fostul ministru al Antichităţilor care a condus comisia, consideră că este imposibil de determinat unde se afla iniţial fiecare bloc de granit. În plus, ar fi nevoie şi de ciment pentru a le reinstala, ceea ce ar distruge piramida. „Nu vă faceţi griji, piramidele din Giza sunt în siguranţă şi nu li se va întâmpla nimic”, a declarat el pentru Reuters.

Prin urmare, comitetul de revizuire a ordonat încetarea lucrărilor de renovare, dar a dat totuşi undă verde pentru excavarea gropilor pentru bărci din piramida lui Menkaura, dar numai după un „studiu ştiinţific clar şi detaliat”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.