Autorităţile egiptene au anunţat sâmbătă că au descoperit 100 de sarcofage vechi de peste 2.000 de ani, în stare perfectă, în necropola Saqqara din sudul oraşului Cairo, cea mai mare "comoară" scoasă la lumină în ţară de la începutul anului, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sicrie de lemn sigilate, dezvăluite în timpul unei ceremonii cu fanfară, aparţin unor înalţi responsabili din perioada târzie (între anii 700 şi 300 înainte de Hristos) şi din perioada ptolemeică (323 şi 30 înainte de Hristos). 

Au fost descoperite în necropola Saqqara, la sud de Cairo, unde aproximativ şaizeci de sarcofage intacte, mai vechi de 2.500 de ani, au fost deja dezvăluite luna trecută.

"Saqqara nu şi-a dezvăluit încă tot ceea ce ascunde. Este o comoară", a afirmat Khaled el-Enani, ministrul egiptean al Turismului şi Antichităţilor, în cadrul unei ceremonii.

Situl Saqqara, care se află la mai puţin de 15 kilometri sud de piramidele de pe platoul Giza, adăposteşte necropola Memphis, capitala vechiului Egipt. Este inclus în patrimoniul mondial Unesco.           

Sarcofagele prezentate sâmbătă au fost descoperite în trei puţuri funerare, la 12 metri adâncime.

"Săpăturile continuă. Imediat cum golim un puţ funerar, descoperim altul", a adăugat Enani.      

Arheologii au deschis  unul dintre sicrie în interiorul căruia  era o mumie înfăşurată într-un giulgiu ornat cu hieroglife colorate.         

Mai mult de 40 de statui de zeităţi şi măşti funerare au fost găsite, potrivit ministrului.                

Aceste descoperiri au fost distribuite la mai multe muzee egiptene, între care un nou edificiu care se va deschide la periferia oraşului Cairo. 

Arheologii speră să descopere în curând un fost atelier de fabricare a sicrielor pentru mumii, potrivit secretarului general al Consiliului general al antichităţilor, Mostafa Waziri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.