Noi comori arheologice, între care un templu funerar datând de mai mult de 2.500 de ani, au fost descoperite în necropola Saqqara, situată la sud de Cairo, au anunţat sâmbătă autorităţile egiptene, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Turismului şi Antichităţilor, aceste "descoperiri majore" făcute de o echipă de arheologi condusă de celebrul egiptolog  Zahi Hawass cuprind şi peste 50 de sarcofage. 

Aceste sarcofage din lemn datate din perioada Noului Regat (secolele XVI-XI înainte de Hristos) au fost găsite în 52 de puţuri funerare de 10 până la 12 metri adâncime, a precizat Ministerul într-un comunicat. 

"Templul funerar al reginei Nearit, soţia regelui Teti", precum şi trei depozite din cărămidă au fost descoperite, a indicat Hawass, citat în comunicat. 

Situl Saqqara, unde se află zeci de piramide, mănăstiri antice sau locuri de înmormântare pentru animale, este o vastă necropolă a vechii capitale egiptene Memphis, înscrisă în patrimoniul mondial al UNESCO.              

Potrivit lui Zahi Hawass, această descoperire ar putea oferi informaţii suplimentare despre istoria Saqqara în timpul Noului Regat. 

Aceste noi comori arheologice au fost găsite în apropiere de piramida regelui Teti, primul faraon al dinastiei a VI-a din Vechiul Regat. 

Egiptul a anunţat în noiembrie cea mai importantă descoperire a anului 2020: mai mult de 100 de sarcofage intacte.           

Sicrie din lemn sigilate, descoperite în acelaşi timp cu statui de zeităţi, datând de peste 2.500 de ani au fost ale celor mai înalţi responsabili din perioada târzie şi epoca ptolemeică a Egiptului Antic. 

Ministrul Turismului şi Antichităţilor Khaled al-Anani a declarat atunci că "Saqqara nu şi-a dezvăluit încă" toate secretele. 

Cairo speră că aceste descoperiri arhheologice să stimuleze turismul, un sector care a cunoscut numeroase dificultăţi de la revoluţia din 2011 până la pandemia de coronavirus.                

Autorităţile speră să inaugureze anul acesta Marele Muzeu Egiptean pe platoul Giza, unde se află celebrele piramide şi Sfinxul.           

Multe săpături au fost realizate în ultimii ani la Saqqara, locul unde se află piramida în trepte a lui Djoser, una dintre primele construcţii din Egiptul Antic. Arheologii speră să găsească aici atelierul de fabricare al sarcofagelor din lemn pentru mumii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.