Dragoş Pătraru l-a atacat virulent pe redactorul-şef al Digi 24 Cosmin Prelipceanu, în emisiunea ”Starea Naţiei” de miercuri seară, numind "ridicolă” solicitarea acestuia de a prezenta o listă pentru a proba afirmaţiile că unii dintre jurnaliştii Digi 24 sunt acoperiţi. Referitor la criticile pe care le-a adus postului, Pătraru a spus că nu vorbeşte despre cazul RCS&RDS-Intact, că a sancţionat un derapaj, precizând că echipei lui îi ”stă bine” cu contractul pe care îl are şi transmiţându-i lui Cosmin Prelipceanu că i se pare că vrea să îşi ascundă propria incompetenţă scoţând compania în faţă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La rândul lui, Cosmin Prelipceanu a scris pe Facebook, miercuri seară: ”Când insultele iau locul argumentelor, adevărul se ascunde”.

Dragoş Pătraru i-a răspuns lui Cosmin Prelipceanu la finalul emisiunii ”Starea Naţiei”, pentru că nu a vrut să afecteze calitatea emisiunii cu ”asemenea prostii”.

”Pentru că suntem pe final şi nu am vrut să afectăm calitatea emisiunii cu asemenea prostii, haidem să lămurim câteva chestiuni. Mă rog, eu vorbesc cu voi, că să priceapă domnul Prelipceanu. Emisiunea asta nu e o instanţă, nu dăm sentinţe aici. Ridicăm probleme şi ne întrebăm, având convingerea că în faţa noastră, mai aproape sau mai departe, se află şi adevărul. Presa nu este o ştiinţă exactă. Spre exemplu, când unii zic despre acest post că e UM Digi 24 - şi e plin netul de această glumă - ce vor ei să spună? Că ...servicii. Au ei vreo probă? Nu, dar au altceva: simt un miros, un damf, leagă jumătăţi de probe, frânturi de emisiuni, liste de invitaţi”, a spus Dragoş Pătraru.  

”Probabil că vă întrebaţi, domnule Prelipceanu, «De ce zic ăştia UM Digi 24 postului pe care eu îl conduc? Cum s-a ajuns aici?» OK, sunt răi ăştia de la alte posturi. Dar nu e poate şi de la faptul că de fiecare dată acest post se poziţionează editorial de partea instituţiilor de forţă? Nu o fi şi de la faptul că la acest post se discută mai mult despre plagiatele unora decât altora? Mai mult despre dosarele unora decât ale altora? Sau poate, mai recent, o fi din cauza matematicii cu care numără manifestanţii din Piaţa Victoriei?”, a continuat el.

Dragoş Pătraru a mai spus, referitor la cazul ”Bendei-DNA-Antena 3”, că postul Digi 24 a ales să fie partizan, nu neutru.

”Avem destule sferturi de probe ca să ne punem întrebări serioase. Ca să luăm în calcul chestiunea şi să vorbim despre ea. În mod public. Despre asta este vorba în cazul Bendei-DNA-Antena 3. Nu despre prostiile pe care le debitează domnul Prelipceanu. Ce legătură are neutralitatea aici? Tocmai, că Digi 24 a ales să fie partizan, nu neutru. Când auzi nişte înregistrări cu Bendei discutând despre pus telefoane la ofiţeri judiciari, când vezi că acele înregistrări nu erau băgate la dosar de către procurori, când auzi cum vorbeşte la telefon şeful DGA cu Bendei, îţi pui nişte întrebări. Ce întrebări? Întrebări simple, de oameni: băi, dar dacă?”, a mai spus el.

Dragoş Pătraru a mai menţionat că echipa emisiunii ”Starea Naţiei” îşi ia libertatea de a se întreba legat de orice subiect şi l-a numit ”jenant” pe Cosmin Prelipceanu pentru că i-a cerut listă cu acoperiţii de la Digi 24 şi pentru avertizarea ”ridicolă” potrivit căreia în caz contrar va fi dat în judecată.

”Domnule Prelipceanu, e imposibil să-ţi iasă cu găsitul adevărului, dacă nu ai libertatea de a te întreba. Orice. Noi, la Starea Naţiei, avem această libertate. Ne-o luăm. Ne întrebăm legat de tot şi de toate. Ştiu, aia cu datul în judecată e ridicolă şi spune totul despre cum vedeţi lumea, domnule Prelipceanu. Serios? Mă ameninţaţi cu tribunalul dacă nu produc o listă cu acoperiţii de la Digi 24? Cât de jenant puteţi fi? În primul rând, nu am spus asta, aici e marea manipulare pe care o încearcă acest tip! Eu am spus aşa: Mai există şi varianta în care legitimaţia de jurnalist e doar o acoperire şi atunci, da, nu mai răspunzi în faţa publicului, ci în faţa... (a făcut un semn cu degetele pe umăr, n.r.)”, a continuat el.

Dragoş Pătraru i-a mai spus lui Cosmin Prelipceanu că i se pare că ”îşi ascunde propria incompetenţă scoţând compania în faţă”.

”Da, este şi o variantă pe care, în lumea de azi, nu o putem ignora în nicio redacţie: aceea a acoperiţilor în presă. Dar chiar aşa? Mergem cu asta la tribunal? Am spus că sunt acoperiţi la Digi 24. Chiar, ce aveţi cu Digi 24, domnule Prelipceanu? Pentru că mie mi se pare că vreţi să vă ascundeţi propria incompetenţa scoţând compania în faţă. Noi am făcut un demers pozitiv pentru companie, iar dumneavoastră veniţi şi îi daţi companiei în cap. Vreţi să îngropaţi această companie? Vreţi cumva să afectaţi bursa? Ce mai întrebam aseară, domnule Prelipceanu?”, a mai spus el.

Prezentatorul ”Starea Naţiei” a adăugat că redactorul-şef al Digi 24 are oameni care pot face acele liste mult mai bine decât echipa emisiunii, cu precizarea că este o glumă şi că nu există acoperiţi, acestea fiind doar zvonuri.

”Domnule Prelipceanu, rezervaţi-vă orice drept, la orice masă, dar nu am zis de acoperiţii de la Digi 24. Aţi sărit aşa, foarte ciudat. Mă rog, dacă aveţi nişte nume, daţi-ni-le, noi le difuzăm aici pentru că la noi, cum ziceam, este libertate. A, dacă aş fi spus că la această emisiune sună nu ştiu cine pentru alte subiecte, sau impune alte subiecte, atunci da, ar fi trebuit să vin cu probe. E, la ce emisiuni? Să zicem că aş fi spus despre... «România furată». Am zis aşa, să dau un exemplu. Nu zic că aş avea probe. Nu, n-am. Nu râdeţi, că nu am!”, a mai afirmat Dragoş Pătraru.

”Dar e foarte interesant ce am deranjat din ce am spus. Noi, domnule Prelipceanu, prin vocea maimuţei, am zis că Digi 24 nu a vorbit despre acest subiect. V-am spus şi de ce e un subiect de interes public, şi de ce ar trebui abordat. Mai ales când faci gargară cu adevărul toată ziua. Serios, compania le-a spus acţionarilor ce se întâmplă, cu punerea sub acuzare a administratorului Serghei Bulgac şi le-a dat răgaz să se retragă - eu am primit mail în acest sens - iar Digi 24 nu a dat nicio ştire cu asta”, a continuat el.

Dragoş Pătraru a precizat că echipa ”Starea Naţiei” a sancţionat un derapaj al Digi 24, pentru că îi ”stă destul de bine cu contractul” pe care îl are, din care a trecut un singur an din cei trei. El a menţionat că emisiunea ”Starea Naţiei” înregistrează cea mai are audienţă la Digi 24.

”E simplu: am sancţionat un derapaj. Şi ştiţi de ce am făcut-o? Că ne stă destul de bine cu contractul pe care îl aveam aici, din care a trecut abia un an, din cei trei. Deci mai avem doi ani de stat aici. Facem cea mai mare audienţă de la această staţie. Pentru asta am fost angajaţi şi este un contract excelent pentru noi, încheiat cu o televiziune care niciodată, niciodată nu ne-a interzis vreun subiect. Am dat materialul pentru telespectatorii noştri, ăia mulţi care mută pe Digi 24 după ce ieşiţi dumneavoastră de pe post, domnule Prelipceanu. N-am vrut să fim părtaşi la prostia asta pe care aţi făcut-o! Atâta tot!”, a spus el.

Dragoş Pătraru a criticat dur Digi 24, în emisiunea sa de luni seară de la acest post de televiziune, pentru faptul că nu vorbeşte despre cazul RCS&RDS - Intact.

"Şi, dacă tot suntem noi cu adevărul aici la Digi, dacă tot ne vorbesc scriitori, actori şi cântăreţi despre adevăr, poate că ar trebui să ne povestească despre asta şi foştii administratori RCS&RDS. Că nu aşa se procedează în anumite situaţii. Nu fugi, mă, de subiect, ci îl ataci, îl pui pe masă, îl întorci pe toate părţile, cu specialişti, cu jurnalişti, cu toată lumea. Pentru că asta ar trebui să faci tu, ca instituţie de presă, că nu eşti în slujba lui Bendei sau a RCS&RDS. Şi nu primeşti salariu ca să taci, primeşti un salariu pentru că munceşti. Eşti în slujba publicului, pentru el cauţi adevărul, nu pentru o corporaţie, nu pentru instituţii de presă, doar pentru public. Mă rog, mai e şi varianta în care legitimaţia de presă este o acoperire şi atunci, da, nu răspunzi în faţa publicului ci în faţa..." a spus Dragoş Pătraru.

Cosmin Prelipceanu a spus că declaraţiile lui Dragoş Pătraru nu reprezintă poziţia Digi24, iar "din respect pentru adevăr şi din dorinţa de a-şi păstra neutralitatea într-o chestiune juridică delicată şi complicată", postul de televiziune a decis să solicite tuturor instituţiilor statului implicate precizări cu privire la evenimentele din ultimele zile. De asemenea, Prelipceanu l-a somat pe Pătraru să prezinte o listă pentru a proba afirmaţiile că unii dintre jurnaliştii Digi 24 sunt acoperiţi, precizând că, dacă nu o va face, va fi dat în judecată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.