Un studiu cu vaccinuri anti-Covid de la Moderna, realizat în Statele Unite pe maimuţe, arată că doza booster specifică pentru varianta Omicron nu a arătat diferenţe semnificative de protecţie, sugerând că rapelul nu ar fi necesar, au precizat vineri cercetătorii americani, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Studiul a implicat maimuţe vaccinate cu două doze ale vaccinului de la Moderna cărora li s-a administrat nouă luni mai târziu fie boosterul convenţional Moderna, fie unul care vizează în mod specific varianta Omicron.

Cercetătorii au testat diferite aspecte ale răspunsurilor imune ale animalelor şi le-au expus virusului. Ei au descoperit că ambele tipuri de „booster” au produs „creşteri comparabile şi semnificative ale răspunsurilor anticorpilor neutralizanţi” împotriva tuturor variantelor îngrijorătoare, inclusiv Omicron, potrivit studiului, publicat pe bioRxiv, înainte de a fi analizat de alţi experţi. 

Companiile Moderna şi BioNTech/Pfizer au început studiile pentru dozele specifice „booster” contra Omicron ale vaccinurilor lor. 

„Este o veste foarte, foarte bună", a spus Daniel Douek, cercetător în cadrul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) din Statele Unite şi co-autor al studiului. „Acest lucru înseamnă că nu avem nevoie de reproiectarea în mod radical a vaccinului pentru a deveni un vaccin Omicron”

Douek crede că motivul este că atât vaccinurile originale, cât şi cele specifice Omicron sunt „reactive încrucişate”, ceea ce înseamnă că pot recunoaşte o mulţime de variante diferite.

Rezultatele sunt similare cu cele ale studiilor care au testat doza booster de la Moderna pentru varianta Beta a coronavirusului, a spus dr. John Moore, profesor de microbiologie şi imunologie la Weill Cornell Medical College care nu a fost implicat în cercetare.

„Să vedem ce arată datele de la om”, a mai spus Moore. „Datele de la maimuţe sunt în general predictibile, dar e nevoie de date de la om”. 

Un avantaj cheie al studiului pe maimuţe este că cercetătorii pot injecta doza „booster” la animale şi apoi le pot infecta cu virusul şi pot măsura răspunsul imun, lucru care nu s-a putut face în studiile pe oameni, a afirmat Moore.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.