Două repetiţii ale spectacolului ”Văduva veselă”, de Andrei Şerban, deschise publicului la Opera Naţională Bucureşti sunt programate să aibă loc pe 30 şi 31 august, de la ora 19.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Văduva veselă/ Die Lustige Witwe”, în noua montare a lui Andrei Şerban, este propusă publicului într-o versiune cu totul originală, transpusă şi adaptată la realitatea contemporană din lume şi din România.

Ca urmare a cererii mari de bilete, în mod excepţional, vor avea loc două repetiţii deschise publicului în prezenţa regizorului în zilele de 30 şi 31 august, de ora 19.00, informează instituţia de spectacole.

Regizorul Andrei Şerban va monta spectacolul ”Văduva veselă”, o coproducţie Opera Naţională Bucureşti (ONB) şi Opera Naţională Română Iaşi (ONRI), într-o versiune cu dialoguri inspirate din scrierile lui Radu Paraschivescu şi Andrei Pleşu.

În Bucureşti, spectacolul va avea patru reprezentaţii, pe 1,2,3 şi 4 septembrie, iar la Iaşi, în zilele de 9,10 şi 11 septembrie. 

Biletele se vor pune în vânzare, în curând, la agenţia Operei Naţionale Bucureşti şi online, pe operanb.ro.

Andrei Şerban s-a născut pe 21 iunie 1943, la Bucureşti, este căsătorit şi are doi copii. În 1968 a absolvit Institutul de Teatru şi Cinematografie Bucureşti, la clasa lui Radu Penciulescu.

A debutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ cu spectacolele ”Arden of Feversham”, de un autor englez anonim din secolul al XVI-lea, ”Iulius Cezar” de William Shakespeare, ”Omul cel bun din Siciuan”, de Bertolt Brecht, iar în Bucureşti s-a remarcat cu montarea spectacolului ”Iulius Cezar”, de William Shakespeare, la Bulandra.

În anul 1971 a fost invitat de Ellen Stewart, director al companiei "La MaMa", la New York, cu o bursă Ford. A obţinut un succes imediat, în urma căruia Peter Brook l-a invitat la centrul său de cercetări teatrale, unde Andrei Şerban a colaborat la realizarea mai multor spectacole.

Ca regizor, a pus în scenă spectacole de teatru şi operă în 39 de ţări. În Europa, Andrei Şerban a lucrat pentru Opera din Paris, Geneva, Viena şi Bologna, cu Welsh National Opera, Covent Garden, Théâtre de la Ville, Helsinki Lilla Teatern, Teatrul Naţional Bucureşti (1990-1993, ca director), La Comédie Française. În Japonia, regizorul a pus în scenă spectacole pentru Shiki Company of Tokyo.

Spectacolele montate de Andrei Şerban în România sunt ”Ubu Roi” (1966), ”Julius Caesar” (1968) - piesă care i-a adus mai multe premii la concursurile internaţionale de teatru, ”Jonah” (1969), ”Trilogia Antica” (1990) - considerată drept cea mai originală punere în scenă a tragediei greceşti a sfârşitului de secol XX. A fost invitat la festivalurile internaţionale de teatru de la Milano, Paris, Sao Paolo, Salzburg şi Edinburg.

Spectacolele de operă puse în scenă de regizorul Şerban Andrei au fost ”Eugene Onegin” (1980) la Welsh National Opera, prima producţie lirică, ”Turandot” (1984), ”Norma” (1985), ”Fidelio” (Covent Garden - 1986), ”Opera din Paris: The Puritans” (1997), ”L"Ange de feu” (1991), ”Lucia Di Lammermoor” (1995), ”L"Italienne a Alger” (1998), ”Les Indes Galantes” (1999).

Andrei Şerban a fost şi este profesor la numeroase universităţi: Yale School of Drama, Harvard University, Le Conservatoire de Paris, Stockholm Dramatic School, Theatre School of Tokyo, University of California - San Diego, Pittsburgh Theatre Institute and San Francisco State University, Carnegie-Mellon, Sarah Lawrence, Paris Conservatoire d"Art Dramatique si A.R.T. Institute for Advanced Theatre Training Director al Oscar Hammerstein Centre for the Performing Arts at Columbia University, New York, din 1992. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.