Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a oferit, joi, un cec de aproape 60.000 de dolari Bisericii Evanghelice din România pentru lucrări de reabilitare la trei biserici fortificate din judeţul Sibiu, proiectul fiind ales în urma unei selecţii internaţionale la care au participat proiecte din întreaga Europă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ambasadorul SUA se află, joi, în judeţul Sibiu, în comuna Iacobeni, situată la aproximativ 80 de kilometri de municipiul Sibiu, unde va vizita biserica fortificată din Movile, monument istoric ce datează din secolul XIII.

Klemm i-a oferit episcopului Bisericii Evanghelice din România, Reinhardt Guib, un cec în valoare de 59.300 de dolari pentru lucrări la trei cetăţi fortificate din judeţul Sibiu, cetatea din Movile fiind una dintre ele.

"Respectăm România, respectăm cultura şi tradiţiile sale şi, prin acest respect, putem să dezvoltăm o mai bună înţelegere. Sunt deosebit de mândru că, în calitate de ambasador, având suportul ţării mele şi al Guvernului meu, inclusiv suportul financiar, putem să investim în protejarea proprietăţii culturale din România”, a declarat Hans Klemm.

Acesta a explicat că a fost o competiţie internaţională.

"O dată pe an,invităm organizaţii neguvernamentale, instituţii şi biserici să prezinte propuneri de a conserva cultura şi tradiţiile lor. Episcopul, cu echipa cu care lucrează, a intrat în competiţie cu proiecte din întreaga Europă şi a fost un număr destul de mic de proiecte pe care le-am ales. Propunerea în sine, dar şi importanţa moştenirii culturale de aici, au fost selecţionate şi sunt foarte mândru că pot dona din partea poporului american o mică sumă de bani pentru a ajuta la sustinerea bisericilor”, a mai spus Klemm.

El s-a arătat încântat de frumuseţea bisericilor fortificate dijn Transilvania, spunând că sunt reprezentări impresionante ale istoriei româneşti.

La rândul său, episcopul Reinhardt Guib a spus că există 160 de biserici fortificate în Transilvania, dar puţini saşi, care nu le pot întreţine.  

"Pentru noi este nu numai o onoare, dar şi un semn că Ambasadei Americii în România îi pasă nu numai de oameni, ci şi de democraţia din România. Sperăm că ne sprijină şi în continuare, după demersurile Parlamentului care nu sunt deloc de bun augur. Sper că ne sprijină şi în continuare ca justiţia să rămână independentă, ca democraţia şi valorile să fie respectate şi, totodată, sprijină şi cultura în România prin această donaţie generoasă pentru bisericile din Agârbiciu, Daia şi Movile”, a declarat Reinhardt Guib.

Potrivit acestuia, la cele trei biserici incluse în proiect se vor face lucrări urgente, în special la acoperişuri.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.