Directorul Muzeului Naţional de Artă al României, Călin Stegerean, a fost notat cu 6,25 la evaluarea care a avut loc pe 13 iunie şi care a vizat perioada iunie-decembrie 2016, a declarat managerul pentru News.ro. Într-o scrisoare adresată ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, Călin Stegerean îi aduce la cunoştinţă demnitarului că organizarea evaluării sale manageriale nu a fost legală, iar aprobarea rezultatului ar gira acţiuni ilegale şi abuzive care au avut loc ca urmare a demarării procesului de evaluare şi va bloca o serie de proiecte expoziţionale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Călin Stegerean a depus deja o contestaţie în data de 16 iunie. Managerul a prezentat în scrisoare argumentele pentru care evaluarea nu a fost legală. 

”Subiectul întrevederii era legat de rezultatul evaluării manageriale pentru perioada iunie-decembrie 2016 transmisă de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin adresa cu nr. 501/14.06.2017. După cum ştiţi acesta este nesatisfăcător şi va conduce, dacă contestaţia depusă în data de 16.06.2017 nu va fi luată în considerare, la încetarea actualului contract de manager al Muzeului Naţional de Artă al României”, se arată în scrisoare.

Managerul MNAR spune că ”organizarea evaluării nu a avut loc în termenul prevăzut de lege şi de contractul de management încheiat cu autoritatea, respectiv 60 de zile de la depunerea raportului anual de activitate. Astfel, convocarea la interviu s-a făcut prin adresa Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale nr. 481/09.06.2017 iar depunerea raportului a avut loc la 01.03.2017”.

În plus, ”constituirea comisiei s-a făcut fără respectarea art. 16 din OUG 189/2008 care prevede înfiinţarea sa în funcţie de specificul instituţiei, cu specialişti din domeniul de activitate al instituţiei. Din comisie au făcut parte, în afara reprezentantului autorităţii, două persoane care nu activează în domeniul muzeelor de artă şi nu au pregătire de specialitate în domeniul de activitate al instituţiei. Acest lucru se poate observa din întrebările formulate de Ioan Cristescu, filolog, din care rezultă necunoşterea unor termeni de specialitate şi a specificului activităţii cu patrimoniu de artă”, acuză Stegerean.

Din comisia de evaluare au făcut parte Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, ”cu care am avut o situaţie conflictuală pe parcursul acestui an”, spune directorul MNAR, subliniind că ”prin dispoziţia primarului general al Bucureştiului din 22 martie am fost numit în comisia de evaluarea a managementului Muzeului Naţional al Literaturii Române, dar în fapt nu am participat la aceasta nefiind anunţat la timp. Cu toate acestea am fost solicitat cu insistenţă să mă prezint la Primăria Capitalei şi să semnez procesele verbale finale de evaluare ale comisiei respective deşi se ştia că nu am participat la lucrările acesteia, fapt pe care l-am refuzat”.

Managerul mai precizează că unele dintre întrebările comisiei de evaluare au avut un ”caracter tendenţios”. ”De exemplu, reproşurile referitoare la programul de artă contemporană al muzeului deşi muzeul deţine patrimoniu de artă contemporană sau organizarea expoziţiei Dragoş Buhagiar în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, deşi programul managerial prevede participarea cu activităţi specifice în cadrul unor festivaluri de anvergură”. 

Călin Stegerean îi aduce la cunoştinţă ministrului şi faptul că i-au fost puse întrebări care nu au legătură cu pregătirea sa profesională. ”Mi-au fost puse întrebări care nu au legătură cu pregătirea mea profesională şi cadrul general de examinare, ca de exemplu întrebarea pusă de d-na Doina Banciu referitoare la detalii informatice conţinute de site-ul web al muzeului”, a scris directorul MNAR.

Un alt punct susţinut de Călin Stegerean este faptul că ”evaluarea nu s-a făcut potrivit art. 36 (2) din OUG 189/2008, respectiv prin analizarea proiectelor realizate în cadrul programului asumat şi, după caz, ţinându-se cont şi de activităţile realizate, altele decât cele prevăzute în programul minimal pentru că aşa cum rezultă din adresa nr. 501/14.06.2017 concluziile nu se referă la îndeplinirea proiectelor”.

Managerul Muzeului Naţional de Artă precizează în scrisoare că s-au înregistrat creşteri ale numărului de vizitatori cu 11% faţă de anul 2015, ale veniturilor din activităţi proprii cu 14% şi a numărului de apariţii media cu 137%. ”Apreciez că această evaluare nu are un caracter obiectiv, este abuzivă şi a fost decisă de o comisie constituită ilegal”.

Dintre realizările MNAR în acest mandat, directorul a menţionat: ”cinci expoziţii noi, deschiderea către comunitate prin parteneriate active, participarea MNAR pentru prima dată cu lucrări la Bienala de la Veneţia, reluarea activităţii Asociaţiei Prietenii Muzeului, colaborări cu instituţii de prestigiu cum este Kunsterlhaus Bethanien, Muzeul Vittoriano de la Roma, Galeria Naţională a Ungariei, Muzeul Naţional de Artă al Republicii Moldova, o vizibilitate substanţială în mass-media care situează muzeul nostru pe primul loc în totalul referirilor media, profil artă-cultură”.

Călin Stegerean subliniază că aprobarea rezultatului evaluării de către ministrul Culturii ”nu numai că va gira acţiunile ilegale şi abuzive care au avut loc ca urmare a demarării procesului de evaluare a managementului, dar va bloca o serie de proiecte expoziţionale în ţară şi străinătate aflate în derulare, va crea o imagine negativă a MNAR şi a Ministerului Culturii, în raport cu Muzeul Naţional al Moldovei de la Chişinău, Galeria Naţională din Budapesta şi Muzeul Vittoriano de la Roma sau în raport cu programe cum este Sezonul România-Franţa şi Europalia”.

Managerul notează că ”evaluarea la care fac referire se înscrie genul de acţiuni semnalate anul trecut Ministerului Culturii de Comisia Naţională a Muzeelor care arăta că managerii «sunt supuşi unor evaluări accentuat nefavorabile, care generează justificate suspiciuni asupra obiectivităţii factorilor de decizie din Ministerul Culturii» fiind «judecaţi pe baza unor grile de criterii şi punctaje care minimalizează deliberat toate activităţile legate de obiectivele şi funcţiile de bază ale muzeului».

Directorul MNAR a încercat în repetate rânduri să obţină o întrevedere cu ministrul Culturii în care să-i prezinte ”situaţii problematice la Muzeul Naţional de Artă al României printre care cele legate de «Cuminţenia Pământului», bugetul insuficient alocat MNAR în acest an sau situaţii a căror origine se află în precedentele perioade de management. Acestea privesc presiuni în raport cu anumite relaţii clientelare existente anterior lunii iunie 2016, echipamente achiziţionate anterior anului 2016 şi care nu se regăsesc în evidenţele contabile ale instituţiei, situaţia Galeriei de Artă Orientală, situaţia unor instalaţii învechite sau nefuncţionale”.

În luna mai 2016, Călin-Alexiu Stegerean a fost desemnat câştigător al concursului de management pentru Muzeul Naţional de Artă al României, după două etape ale concursului, pe care le-a trecut cu notele 7,36 şi 7,83.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.