Peter Martins, directorul artistic al New York City Ballet, a fost acuzat de hărţuire şi agresiune sexuală de mai mulţi dansatori ai companiei. Coregraful danez a respins acuzaţiile şi a anunţat, luni, că se retrage din funcţie, potrivit unui raport publicat de The New York Times.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 20 de dansatori şi dansatoare susţin că Martins, în vârstă de 71 de ani, a avut un comportament abuziv, verbal şi fizic, şi că şi-a folosit influenţa pentru a obţine favoruri sexuale, scrie AFP.

„Am respins şi resping în continuare acuzaţia că am avut un asemenea comportament”, a scris Peter Martins într-o scrisoare adresată consiliului de conducere al New York City Ballet, infomând că se retrage din funcţie, pentru a pune capăt acestei probleme, care l-a afectat atât pe el, cât şi pe familia lui.

Peter Martins se afla în centrul unei anchete, după ce a apărut o scrisoare anonimă care detalia câteva acuzaţii la adresa lui. Apoi, mai mulţi dansatori i-au adus acuzaţii coregrafului, vorbind pentru The New York Times. Unele dintre acuzaţiile de abuz datează încă din 1983.

„Am cooperat pentru realizarea acestei anchete, despre care am înţeles că va fi încheiată curând. Cred că la finalul acesteia îmi va fi demonstrată nevinovăţia”, a mai scris Martins.

„Îi mulţumim lui Peter pentru contribuţiile extraordinare la New York City Ballet ca «ballet master in chief», pe care le-a adus într-o perioadă de peste trei decenii, conducând compania către culmi artistice excepţionale şi realizări”, a spus Charles W. Scharf, preşedintele consiliului, într-un mesaj obţinut tot de The New York Times.

În urma apariţiei acestor acuzaţii, Peter Martins a fost apărat de mai mulţi dansatori care susţin că aceste învinuiri sunt făcute de dansatori care au părăsit compania şi nu îl reprezintă pe liderul pe care îl cunosc ei.

„Mi-a demonstrat respect întotdeauna. Este foarte deranjant faptul că foşti dansatori vorbesc în numele dansatorilor actuali”, a spus prim-balerina Sterling Hyltin.

Fost prim-balerin, Martins a devenit lider al companiei în 1983, alături de coregraful Jerome Robbins. Din 1989, a condus singur compania.

În anul 1992, Peter Martins a fost arestat pentru că ar fi abuzat-o pe Darci Kistler, prima sa soţie. Ea a retras ulterior acuzaţiile.

Aceste acuzaţii sunt cele mai recente în scandalul sexual care a izbucnit la începutul lunii octombrie, cu cazul producătorului hollywoodian Harvey Weinstein, acuzat de numeroase femei de hărţuire sexuală şi viol. Au urmat acuzaţii la adresa mai multor bărbaţi puternici din industria de divertisment, politică şi media.

James Levine, director la The New York Metropolitan Opera timp de 40 de ani, a fost înlocuit în decembrie, după ce a fost acuzat de abuz sexual. Similar, la Montreal Symphony Orchestra, dirijorul Charles Dutoit  a fost concediat în urma unei plângeri lansate de o interpretă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.