O statuetă veche de mai mult de 4.500 de ani, reprezentând chipul unei zeiţe antice, a fost descoperită în sudul Fâşiei Gaza, au anunţat luni autorităţile din arheologie din enclava palestiniană, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tăiată în calcar şi lungă de 22 de centimetri, această statuetă a fost găsită de un agricultor care lucra pământul său la Khan Yunis, a indicat Ministerul Turismului şi Antichităţilor al Hamas, mişcarea islamistă la putere în Gaza. 

"Statuia o reprezintă pe Anat care era zeiţa canaanită a dragostei şi frumuseţii", a indicat într-un comunicat Jamal Abou Reda, care se ocupă de Antichităţi la minister. 

Ea a fost descoperită pe ceea ce a o fost o importantă "rută comercială terestră pentru mai multe civilizaţii" care au trăit pe teritoriul actualei Fâşii Gaza, a precizat Abou Reda. 

În februarie, muncitorii de pe un şantier de construcţii din nordul Gaza au descoperit 31 de morminte din epoca romană datând din secolul I. 

Aceste descoperiri sunt de ultimă dată în Gaza, unde vizitele turistice în siturile arheologice sunt limitate de la blocada impusă de Israel ca urmare a preluării puterii de către Hamas în 2007. 

Israelul şi Egiptul, ţări limitrofe Fâşiei Gaza unde trăiesc 2,3 milioane de palestinieni, restricţionează mult intrarea şi ieşirea către şi dinspre teritoriul palestinian.

În ianuarie, o biserică bizantină de secol V a fost redeschisă de Hamas, după ani de lucrări de restaurare, susţinute de donatori străini. 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.