Vicepremierul Dan Barna a afirmat că speră să se încheie cu bine procedura privind includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO. „Listarea la UNESCO nu elimină şansa generaţiilor următoare ca, în măsura în care atunci când se va descoperi o tehnologie mai puţin poluantă de exploatare, acest lucru să se întâmple”, a adăugat liderul USR PLUS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Pentru că anteriorul Guvern, Guvernul Ludovic Orban a depus cererea de listare a Roşia Montană la UNESCO. Aceasta e poziţia Guvernului. Nu a existat, dincolo de discuţiile şi speculaţiile din presă, nu a existat nici în coaliţie vreo voce care să îşi asume sau care să solicite retragerea acestui dosar. În momentul de faţă, Ministerul Culturii a transmis un mandate explicit pentru susţinerea proiectului, chiar săptămâna trecută. Deci lucrurile sunt în logica de procedură firească şi sper ca astăzi, până la finalul zilei, această poveste care pare un never ending story, ca să zic aşa, să se încheie cu bine şi Roşia Montană să devină un obiectiv protejat UNESCO”, a explicat Dan Barna, întrebat luni de ce nu a fost discutat în Guvern punctul de vedere al României cu privire la Roşia Montană.

Întrebat despre procesul de arbitraj între compania Gabriel Resources şi statul român asupra căruia ar putea pronunţa o soluţie Tribunalul Băncii Mondiale până la finalul acestui an, vicepremierul a răspuns: „Aici sunt două planuri. În primul rând procesul de arrbitraj are termen undeva pe finalul anului sau începutul anului viitor. Deocamdată avem un proces în care nu ştim dacă vom câştiga sau vom pierde. Haideţi să discutăm la momentul în care avem un rezultat. Acum pur şi simplu dăm cu banul pe o soluţie viitoare şi evit să fac lucrul acesta. Deci aici nu sunt foarte multe lucruri de comentat. Se poate întâmpla orice”.

„Pe de altă parte, listarea la UNESCO nu elimină şansa generaţiilor următoare ca, în măsura în care atunci când se va descoperi o tehnologie mai puţin poluantă de exploatare, acest lucru să se întâmple. Pentru că pe zona respectivă stă în decizia exclusivă a statului român. Protecţia UNESCO vine ca o garanţie de credibilitate şi ca o garanţie de resurse prin care componenta de galerii romane şi componenta de patrimoniu poate să devină un proiect de dezvoltare a acelei regiuni. În rest, partea cealaltă economică, de exploatare, este o chestiune care rămâne deschisă pentru generaţiile următoare”, a completat Barna.

Discuţiile privind includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial, care urmau să aibă loc duminică, la Fuzhou, China, unde este reunit Comitetul UNESCO, au fost reprogramate.

Duminică, situri culturale din China, India, Iran şi Spania au fost fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial: oraşul Quanzhou, China, Templul Ramappa, India, Calea ferată trans-iraniană, promenada Paseo del Prado and Buen Retiro, Spania.

Candidaturile dosarelor la UNESCO vor fi discutate până în 28 iulie. 

Tribunalul Băncii Mondiale s-ar putea pronunţa cu o soluţie privind procesul de arbitraj derulat la Washington, între Gabriel Resoursces, dezvoltatorul proiectului minier aurifer de la Roşia Montana şi statul român până la sfârşitul acestui an. Compania a solicitat Statelor Unite daune de 4,75 miliarde dolari pentru o blocare de către autorităţile române a proiecutului de exploatare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.