Actorul de teatru Damian Crâşmaru a murit la vârsta de 88 de ani, potrivit Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Cu adâncă durere, colegii din Teatrul Naţional din Bucureşti se despart astăzi de marele actor şi om de teatru Damian Crâşmaru. Un actor cu o forţă deosebită, cu o prezenţă impunătoare şi cu un talent şlefuit de mari nume ale scenei, precum George Timică şi Ion Finteşteanu, Damian Crâşmaru a debutat pe prima scenă a ţării în 1953 şi de atunci a rămas profund legat de ea”, se arată în mesajul publicat de instituţie, joi, pe pagina de Facebook.

Alături actriţa Carmen Stănescu, „ne-a încântat serile pe scena TNB în spectacole memorabile”, mai scrie TNB. Crâşmaru a fost căsătorit cu Stănescu, care a murit pe 11 aprilie 2018, la vârsta de 88 de ani.

„Va rămâne în sufletele şi inimile noastre cu numeroase roluri remarcabile, cu vocea sa inconfundabilă şi cu nobleţea şi discreţia sa”.

Născut la Ploieşti, pe 10 mai 1931, Damian Crâşmaru a urmat cursurile Institutului de Teatru „I.L. Caragiale” din Bucureşti. A absolvit în 1953, la clasa profesor George Timică şi Ion Finteşteanu.

Primul rol a fost Tartuffe, în „Tartuffe”, după J.B.P. Molière, în regia lui Ion Finteşteanu, la Studioul Casandra, în 1952.

Pe scena TNB a interpretat 50 de roluri, între care Othello în „Othello", după William Shakespeare, Don Luis şi Don Manuel în „Doamna nevăzută", după Calderon de la Barca, în care a jucat pentru prima dată cu soţia lui, Sebastian în „Furtuna", după William Shakespeare, Alexandr în „Cei din urmă", după Maxim Gorki, Tybalt în „Romeo şi Julieta", după William Shakespeare, Henric II în „Becket", după Jean Anouilh, şi Tom Finley jr. în „Dulcea pasăre a tinereţii", după Tennessee Williams.

Crâşmaru a jucat şi în filmele „Pepe şi Fifi” (1994), regizat de Dan Piţa, şi „Încrederea” (1984), de Tudor Mărăscu.

În 2002, el a fost decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.