Al nouălea spectacol din cadrul programului dedicat tinerilor creatori neangajaţi în instituţii de spectacol, 9G la TNB, intitulat ”(D)efectul Placebo” şi coordonat de actorul Ştefan Lupu, se va juca în premieră joi şi vineri, la Sala Mică a Teatrului Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spectacolul a fost conceput din improvizaţie, la a doua ediţie a programului 9G la TNB, de un grup de tineri absolvenţi ai Facultăţii de Teatru de la Cluj, la clasa lui Bács Miklós. Proiectul  a implicat multă muncă în echipă şi o metodă de lucru puţin practicată în teatrele din România: un atelier de dramaturgie şi actorie, coordonat de actorul Ştefan Lupu, pe formula work in progress, informează naţionalul bucureştean.

Potrivit TNB, spectacolul s-a născut ”din actori şi din viaţă, din fragilitatea teatrului, cu o temă despre dramele omului tehnologizat”, fiind un fel de ”om aproximativ al timpurilor noastre paradoxale (şi dadaiste)”.

”(D)efectul Placebo împleteşte trei poveşti ale unor oameni aparent normali într-o societate anormală, care obligă din ce în ce mai activ individul secolului 21 să devină artificial, dependent şi singur, fără voia lui, cu o mare şi surprinzătoare lipsă de discernământ. Pe cât de fabuloasă este evoluţia tehnologică din ultimele decenii, pe atât de lipsiţi de esenţă devenim fără voia noastră, îndepărtându-ne astfel de spiritul şi calităţile umane. Gândurile şi viaţa noastră «galopează pe fibra optică» şi tot universul nostru devine parcă din ce în ce mai nociv şi dăunător, ajungând să ne trimitem sentimentele pe mail”, a explicat Ştefan Lupu.

Potrivit lui, spectacolul dezbate confictul dintre natural şi artificial, real şi ireal, plastic şi sufletul omului bio-degradabil. ”Totul este reprezentat scenic într-o cheie comică, cu reflexii dramatice dansante. Evadarea dintr-o lume reală într-una virtuală în care totul este aparent perfect, obligă spectatorul să se întrebe care sunt lucrurile cu adevărat importante în viaţa noastră bipolară, plastificată, ambalată atent precum un produs care are termen de garanţie. Efectul (D)efectului înseamnă dorinţa de a strânge pe cineva drag în braţe şi de a-i spune «mă bucur să te văd», «mi-a fost dor de tine», «te iubesc»”, a mai spus actorul.

”(D)efectul Placebo” îi are în distribuţie pe Vlad Nemeş, în rolul Virtual Boy, Alina Petrică, care interpretează rolurile Mara, Flori/ Femeia S(erviciu), George Bârsan, în rolul David, Rareş Florin Stoica, care joacă rolurile Bogdan şi Mitică, şi Ioana Predescu, în rolul Bi_ Anca.

După fiecare dintre cele două reprezentaţii, vor avea loc dezbateri cu tema ”Viaţă, Artă, Tehnologizare. Cine mai are nevoie de emoţie?”.

Programul 9G la TNB, desfăşurat în cadrul Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală “Ion Sava”, este dedicat tinerilor creatori, neangajaţi în instituţii de spectacol.
 


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.