Corul Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” a fost distins cu Marele Trofeu în cadrul galei Premiilor Musicrit 2024, în cadrul galei care a avut loc duminică, la Ateneul Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, a interpretat două lucrări emblematice din repertoriul românesc: „Hora Staccato” (Grigoraş Dinicu; Arr. Nicolae Gîscă) şi „Flăcări şi roţi” (Corneliu Cezar).

„Îi felicit, pentru actul artistic impecabil, pe domnul Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal, pe doamna Anna Ungureanu, dirijoarea corului şi pe toţi artiştii care îl compun. Oamenii de cultură sunt cei mai valoroşi ambasadori ai României. Să trăiască în excelenţă, să crească în frumuseţe şi să înflorească în inimile noastre cu fiecare notă interpretată sau opera creată!”, a declarat Raluca Turcan, ministrul Culturii.

Gala Premiilor Musicriteste un eveniment iniţiat şi organizat de Uniunea Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali din România, care premiază artişti şi instituţii muzicale care s-au remarcat prin activitatea excepţională. Evenimentul a fost prezentat de preşedintele UCRRM Luminiţa Arvunescu şi realizatorul radio-TV Marius Constantinescu şi a reunit pe scena Ateneului Român personalităţi importante ale creaţiei muzicale din România.

Cea de a doua ediţie a Premiilor Musicrit a adus recunoaştere publică unor instituţii şi proiecte culturale remarcabile precum Festivalul Internaţional „George Enescu” 2023, Opera Naţională Română din Iaşi, Orchestra Română de Tineret.

Înfiinţat în anul 1963 de către legendarul muzician şi dirijor Marin Constantin (1925–2011), Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a devenit un reper al vieţii muzicale şi diplomaţiei culturale naţionale şi internaţionale. Este definit prin sonoritatea sa specifică, tehnica non-vibrato, amplasamentul stereofonic în scenă şi costumele impunătoare. Repertoriul său este îndreptat către renaştere, muzica preclasică şi clasică, romantism, muzica bizantină şi creaţia contemporană românească şi universală. Prezenţa scenică şi componenţa ansamblului au fost în permanenţă rafinate, astfel încât performanţa sa a ajuns să fie comparată de critici cu „o vioară Stradivarius în mâna lui Paganini”.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summit-ului Global de Religie, Pace şi Securitate.
Pe 1 martie 2023, la Palatul Parlamentului, Senatul României a inaugurat oficial „Galeriile Madrigal - Marin Constantin”, un spaţiu dedicat, care găzduieşte evenimente culturale şi expoziţii temporare şi permanente ale Corului Naţional de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”.

Din anul 2011, Corul Madrigal derulează Programul Naţional Cantus Mundi, cel mai mare program de integrare socială prin muzică a copiilor din România, iniţiat de maestrul Ion Marin. Programul, care reuneşte în prezent 1.989 de coruri şi peste 65.000 de copii din ţară şi diaspora, a fost oficializat la nivel guvernamental în 2014, devenind o Direcţie a Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.