Tezele Codului Patrimoniului Cultural au fost aprobate în şedinţă de guvern de marţi, a anunţat ministrul Culturii pe Facebook.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Acestea reprezintă o etapă decisivă pentru procesul de salvare a patrimoniului naţional. Prin Hotărârea de Guvern privind Tezele Patrimoniului se afirmă recunoaşterea patrimoniului cultural ca obiectiv intern de securitate naţională", se arată în comunicatul publicat pe site-ul ministrului Culturii.

Patrimoniul cultural este o resursă esenţială pentru identitatea României şi pentru dezvoltarea unei societăţi prospere bazată pe incluziune socială şi participativitate. Este timpul pentru o gestionare modernă a acestei resurse strategice, care să adauge comunităţii plus valoare economică, socială şi culturală. Instrumentele necesare acestei gestionări moderne se vor regăsi în Codul Patrimoniului Cultural.

"Este pentru prima dată în România când un act legislativ prevede dezvoltarea unor mecanisme şi măsuri clare de protecţie a peisajului. Astfel, se materializează unul dintre obiectivele prioritare ale Strategiei de Dezvoltare a Teritoriului României 2035, anume realizarea Codului Patrimoniului Cultural, şi se implementează prevederile Convenţiei Europene a Peisajului de la Florenţa, ratificată de România în anul 2002", se mai arată în comunicat. 

Potrivit ministerului Culturii, Tezele Codului Patrimoniului Cultural constituie o etapă prealabilă şi obligatorie în vederea redactării Codului Patrimoniului, aliniază legislaţia românească la principii europene actuale privind protecţia patrimoniului şi au în vedere racordarea ei la un context economic dinamic, astfel încât nevoia de protecţie şi de punere în valoare a patrimoniului să nu intre în conflict cu aspectele urmărite preponderent sub aspectul rentabilităţii.

Următorul pas important îl reprezintă redactarea articolelor Codului Patrimoniului Cultural care va fi facilitat de materialul deja existent, prelucrat din punct de vedere juridic şi dezbătut interministerial şi public.

Tezele Codului nu produc efecte juridice directe, dar au rolul de evoca concepţia generală, principiile, noile orientări şi principalele soluţii conţinute de viitorul Cod al Patrimoniului.

"Ne dorim ca redactarea Codului Patrimoniului Cultural să fie un proiect prioritar al succesorilor noştri, oricare ar fi ei, şi să fie finalizată înainte de anul 2018, An European al Patrimoniului Cultural, iniţiativă a României la nivel european, şi anul Centenarului Marii Uniri", anunţă reprezentanţii ministerului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.