Întrebată de moderatorul emisiunii ”După douăzeci de ani”, difuzată de Pro tv, dacă este de părere că teza de doctorat a lui Petre Tobă este un plagiat, aşa cum o arată unele evidenţe, dar fără a exista un verdict oficial, Corina Şuteu, noul ministru al Culturii, a spus că tehnocraţii, prin definiţie, sunt specialişti ale căror ”titluri sunt bazate pe ceva legitim”.
Corina Şuteu, confruntată cu problema plagiatului la care Petre Tobă ar fi recurs în lucrarea de doctorat, aşa cum a fost devoalat în spaţiul public, în urma cercetării tezei, nu a dat un răspuns direct, dar a precizat că plagiatul nu este justificabil.
Întrebată de moderatorul emsiunii ”După douăzeci de ani” dacă a văzut teza lui Petre Tobă şi dacă este de părere că acolo suntem în faţa unui plagiat, Şuteu a refuzat să vorbească explicit despre acest caz, condamnând, însă, furtul academic. ”Mă întrebaţi pe mine?... Nu vreau să vorbesc despre lucrarea domnului Tobă”, a fost prima reacţie a ministrului Culturii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Plagiatul e inadmisibil, este o decredibilizare profundă, dar cred că măsurile, şi acestea se vor întâmpla din spusele colegului Adrian Curaj, legate de comisia care să judece tezele plagiate şi să le anuleze, sunt fundamentale pentru ca să ne recredibilizăm la toate nivelurile în acest moment. Doctoratele trebuie să fie legitime", a argumentat noul ministrul al Culturii, Corina Şuteu.
Mai mult, demnitarul a amintit că face parte dintr-un guvern de tehnocraţi, or tehnocratul, prin definiţie, este un expert, un specialist într-un anumit domeniu, ceea ce invalidează plagiatul: ”S-a vorbit despre guvern ca despre un guvern de tehnocraţi. Profesioniştii există tocmai pentru că titlurile lor sunt bazate pe ceva legitim”, a concluzionat Corina Şuteu.
La finalul lunii martie, prim-ministrul Dacian Cioloş a precizat că aşteaptă ca acuzaţiile potrivit cărora Petre Tobă şi-a plagiat teza de doctorat să fie probate de către un organism competent să facă aceste evaluări.
El a menţionat atunci că decizia unui organism oficial privind teza de doctorat a lui Petre Tobă a întârziat întrucât a fost contestat chiar mecanismul de analiză a suspiciunilor de plagiat în mediul academic, astfel încât ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a trebuit să schimbe mai întâi acest mecanism.
Şi ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, a declarat recent, într-o emisiune difuzată de Pro TV, că nu s-a uitat la teza de doctorat a lui Petre Tobă, iar o decizie vor lua cei care o vor analiza.
Conform unor informaţii apărute în presă, există suspiciuni că peste 250 din cele 390 de pagini ale tezei de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Petre Tobă, au fost copiate din diverse lucrări. "Eu resping cu tărie toate aceste acuzaţii. Eu am respectat legea şi toate normele existente în momentul în care am elaborat teza de doctorat. Am respectat toate recomandările îndrumătorului de doctorat", spunea Tobă, în decembrie 2015.
Anul acesta, Guvernul a adoptat, la propunerea Ministerului Educaţiei, Ordonanţa 2/2016, prin care tezele de doctorat ale demnitarilor nu mai sunt exceptate de la prevederile generale şi supuse controlului Consiliului Naţional de Etică.
Ulterior, Ministerul Educaţiei a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii Educaţiei, care stabileşte modalităţile de retragere a titlului de doctor. Adrian Curaj a precizat că acordarea şi retragerea titlului de doctor vor fi în atribuţia instituţiilor organizatoare de studii doctorale - universităţile şi Academia Română -, iar CNATDCU va fi instanţa de apel.
Proiectul mai prevede că ministrul Educaţiei retrage titlurile de doctor acordate anterior tot prin ordin de ministru, în cazul cărora există o decizie de retragere semnată de rector.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.