Miniştrii din ţările membre ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) s-au reunit pentru două zile - 1 şi 2 decembrie - în Elveţia pentru a se pronunţa în privinţa bugetului de 10,3 miliarde de euro cerut de această organizaţie, în scopul finanţării mai multor proiecte care se întind până în anul 2025, printre care se află continuarea exploatării Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) şi o misiune pe Marte, informează site-ul Radioteleviziunii Elveţiene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miniştrii europeni au avut la dispoziţie doar două zile pentru a repartiza acest buget de aproape 11 miliarde de euro. Joi, 1 decembrie, şi vineri, 2 decembrie, cei 22 de miniştri din UE - plus cei din Slovenia şi Canada - însărcinaţi cu administrarea programelor spaţiale din ţările care fac parte din Agenţia Spaţială Europeană (ESA) s-au reunit la Lucerna, în Elveţia. 

UE va aloca o nouă finanţare de 1,4 miliarde de euro pentru continuarea exploatării ISS şi misiunea ExoMars 2020, proiectul european ce vizează explorarea ”Planetei roşii”, au anunţat, vineri, reprezentanţii ESA.

Pentru aceste două proiecte emblematice, Staţia Spaţială Internaţională şi ExoMars 2020, UE va aloca ”un buget de aproximativ 1,444 miliarde de euro”, a precizat Jan Woerner, directorul general al ESA.

ESA va aloca peste 400 de milioane de euro proiectului ExoMars 2020 şi va păstra aproximativ 1 miliard de euro pentru prelungirea exploatării ISS. Acest anunţ a fost făcut, vineri după-amiază, la finalul Conferinţei ministeriale a ESA, organizată la Lucerna.

Misiunea ExoMars 2020 prevede trimiterea unui robot mobil pe ”Planeta roşie” care va fi capabil să foreze în scoarţa marţiană, în căutarea unor urme de viaţă din trecutul îndepărtat al lui Marte.

Acea misiune a fost precedată de ExoMars 2016, care s-a încheiat pe 19 octombrie cu plasarea reuşită pe orbită a sondei TGO şi cu prăbuşirea modulului Schiaparelli pe suprafaţa lui Marte.

Miniştrii europeni au decis, de asemenea, vineri, să continue exploatarea ISS: Europa se alătură astfel Statelor Unite, Rusiei, Japoniei şi Canadei, ţărio care au anunţat deja în mod oficial că vor prelungi perioada de utilizare a avanpostului spaţial până în 2024.

În cadrul reuniunii de la Lucerna, organizată cu obiectivul declarat de a pune bazele ”Statelor Unite ale Europei” în noua eră spaţială, miniştrii europeni au alocat fonduri şi pentru alte proiecte spaţiale şi orbitale, precum programe de cercetări ştiinţifice, lansări spaţiale cu echipaje umane la bord, misiuni de explorare spaţială, lansări de sateliţi de telecomunicaţii, navigaţie, monitorizare a Terrei şi misiuni de testare a unor noi tehnologii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.