Academia Română şi Biblioteca Academiei Române marchează, marţi, printr-o conferinţă publică susţinută de Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, două momente majore din istoria românilor: semnarea de către principele Carol, la 10 mai 1877, a Declaraţiei de independenţă faţă de Imperiul Otoman (adoptată cu o zi înainte de cele două camere ale Parlamentului) şi încoronarea acestuia ca Rege, patru ani mai târziu, la 10 mai 1881.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conferinţa va avea loc în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“, începând cu ora 12:00, şi va fi urmată de vernisajul expoziţiei „10 mai în istoria României“.

În foaierul Amfiteatrului vor fi expuse, pentru o zi, piese din patrimoniul Cabinetului de Manuscrise, Carte Rară, Cabinetului de Stampe şi Cabinetului Numismatic. Între exponate se vor afla Declaraţia de independenţă redactată de Mihail Kogălniceanu la 9 mai 1877, documente de epocă, piese numismatice de mare însemnătate documentară şi simbolică, precum emisiunile de aur ale Principelui Carol I, cele mai semnificative fiind piesele de 20 lei aur din 1868 şi 1870, gest de emancipare politică în raport cu Înalta Poartă în condiţiile în care Principatele Române, ca stat vasal la acel moment, nu aveau drept de emitere de monedă, piesele de 20 lei aur bătute în 1884, dar marcate 1883 pentru a sublinia importanţa tratatului secret de alianţă cu Puterile Centrale, seria jubiliară din 1906, consacrată aniversării a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I.

Alături de acestea vor fi expuse medalii consacrate Războiului de Independenţă, între care Medalia Apărătorilor Independenţei, Medaliile luării Plevnei şi Griviţei, Medalia Cuceririi Dobrogei din 1878, precum şi medalii din perioada Regatului: Medalia jubileului de 25 ani de domnie din 1891, Medalia Podului Carol I din 1895, Medalia dedicată aniversării a 1800 de ani de la cucerirea Daciei, bătută în 1906 sau Medalia Păcii de la Bucureşti din 1913.

O secţiune specială este dedicată desenelor pictorului şi litografului Carol Pop de Szathmari realizate pentru Albumul Carelor Simbolice de la serbarea încoronării Majestăţilor lor Regele şi Regina României, prin care au fost prezentate carele din timpul paradei desfăşurate în Bucureşti în zilele de 10 şi 11 mai 1881.

Atât conferinţa, cât şi vernisajul expoziţiei vor avea loc cu public, în limita a 60 de locuri disponibile, cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.