Compania de streaming Spotify a fost dată în judecată de Wixen Music Publishing, care cere daune de cel puţin 1,6 miliarde de dolari pentru încălcarea legislaţiei privitoare la drepturile de autor, scrie AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Wixen Music Publishing, care deţine drepturile pentru melodii ale unor artişti cunoscuţi între care se numără Neil Young, The Doors, Tom Petty şi Santana, a dat în judecată Spotify pe 29 decembrie, la o curte federală din Los Angeles, pentru că această companie nu ar fi obţinut licenţe pentru o parte considerabilă din catalogul său, alcătuit din 30 de milioane de melodii.

„În timp ce Spotify a devenit o companie care deţine miliarde de dolari, compozitorii şi editorii lor, precum Wixen, nu au putut împărţi succesul acesteia, aşa cum aveau dreptul. În numeroase cazuri, Spotify le-a folosit muzica fără a deţine o licenţă şi fără a plăti vreo compensaţie”, arată procesul.

Potrivit procesului, iniţial, Spotify a încercat să colaboreze cu case de discuri, dar, „într-o goană pentru a fi primii pe piaţă, a făcut eforturi insuficiente pentru a colecta informaţiile necesare despre compoziţia muzicală”.

Wixen Music Publishing, care cere un proces cu juriu împotriva companiei suedeze, a prezentat o listă cu 10.784 de melodii pentru care a contestat permisiunea Spotify de a le difuza prin streaming.

Reprezentanţii companiei Wixen Music Publishing au precizat că cer daune în valoare de 150.000 de dolari, suma maximă permisă pentru încălcarea dreptului de autor, pentru fiecare melodie, ceea ce înseamnă un total de cel puţin 1,6 miliarde de dolari, dincolo de taxele pentru avocaţi.

Reprezentanţii Spotify nu au transmis încă un punct de vedere cu privire la acest proces.

În mai, compania suedeză a stabilit acorduri pentru a încheia două procese similare. Spotify a transmis atunci că va înfiinţa un fond de 43,5 de milioane de dolari pentru a compensa compozitorii. 

Potrivit Wixen, acest acord, care încă mai necesită aprobarea unui judecător, este „extrem de insuficient”.

Compania Spotify, evaluată între 8 miliarde de dolari şi 16 miliarde de dolari, şi-a menţinut poziţia de lider pe piaţă, în timp ce streamingul creşte cu rapiditate şi transformă piaţa muzicii înregistrate.

În iulie, Spotify a transmis că are 60 de milioane de utilizatori în întreaga lume care plătesc abonamente, şi că alte 80 de milioane de persoane folosesc serviciul gratuit al companiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.