Creşterea concentraţiilor de CO2 în atmosferă în acest an pare să fie peste nivelurile compatibile cu traiectorii de încălzire a climei în limita de 1,5°C, potrivit unui studiu al Serviciului meteorologic britanic, bazat pe citirile de la o staţie de referinţă din Hawaii, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul de la Paris din 2015 are ca obiectiv menţinerea creşterii temperaturii medii globale cu mult sub 2°C faţă de nivelurile preindustriale şi continuarea eforturilor pentru a limita creşterea temperaturii la 1,5°C.

Dar această limită cea mai ambiţioasă - care este înţeleasă ca o temperatură medie pe cel puţin 20 de ani - este considerată tot mai dificil de menţinut de către experţi.

"Creşterea estimată a concentraţiilor de dioxid de carbon în atmosferă pentru acest an este cu mult peste cele trei scenarii compatibile cu limita de 1,5°C prezentată în raportul IPCC", a rezumat Richard Betts, cercetător la Met Office.

Autorii studiului dat publicităţii vineri au folosit trei scenarii ale IPCC, experţii în climatologie mandataţi de ONU, care ar permite respectarea celei mai ambiţioase limite din Acordul de la Paris.

Concluziile lor se bazează pe previziunile unei creşteri "relativ mari" a CO2 la staţia de la Mauna Loa, din Hawaii, considerată un bun indicator al tendinţei globale.

Oamenii de ştiinţă au încercat, de asemenea, să analizeze evoluţia preconizată pentru acest an fără a lua în considerare actualul fenomen meteorologic El Niño, asociat cu o creştere a temperaturilor globale şi care, prin urmare, slăbeşte, de asemenea, rezervoarele de carbon, cum ar fi fortificaţiile tropicale.

"Chiar dacă se ţine cont de efectele temporare ale El Niño, constatăm că emisiile de origine umană vor duce la o creştere a CO2 în 2024 până la limita absolută a traiectoriei pentru respectarea a 1,5°C", subliniază Richard Betts.

Clima actuală s-a încălzit deja cu aproximativ 1,2°C sau 1,3°C faţă de 1850-1900. Iar la rata actuală a emisiilor, IPCC prevede că pragul de 1,5°C are 50% şanse de a fi atins în medie până în 2030-2035.

"Pentru a menţine încălzirea sub 1,5°C, acumularea de CO2 va trebui să încetinească substanţial în următorii ani şi să se oprească până la mijlocul secolului. Însă prognoza pentru 2024 nu indică o astfel de încetinire", a avertizat Richard Betts. "Pare foarte puţin probabil că vom putea limita încălzirea la 1,5°C. Din punct de vedere tehnic, însă, am putea dacă emisiile ar fi reduse drastic de acum înainte", a declarat el pentru AFP.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.