Un disident chinez care a criticat gestionarea epidemiei de coronavirus de către preşedintele Xi Jinping a fost arestat, a anunţat marţi Amnesty international.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Xu Zhiyong, un militant anticorupţie care a ispăşit deja patru în închisoare, între 2013 şi 2017, a fost arestat sâmbătă, a anunţat organizaţia pentru apărarea drepturilor Omului. El era urmărit din decembrie, după ce a participat la o reuniune a opozanţilor din oraşul Xiamen (sud-est), scrie AFP. 

Cu toate acestea, el a continuat să difuzeze pe reţelele de socializare articole în care critica regimul comunist. 

La 4 februarie, el a cerut demisia preşedintelui Xi, criticând gestionarea războiului comercial cu Statele Unite, manifestaţiile de la Hong Kong şi epidemia de pneumonie virală care s-a declanşat în decembrie la Wuhan (centru). 

"Produsele medicale lipsesc, spitalele sunt supraaglomerate şi multe persoane infectate nu sunt depistate", a denunţat el. "Este o dezordine", a adăugat el. 

Epidemia a declanşat o atitudine de frondă neobişnuită faţă de puterea acuzată că a reacţionat cu întârziere şi care împiedică libertatea de exprimare. La începutul lunii, moartea medicului din Wuhan care a fost mustrat de Poliţiei după ce a alertat din decembrie cu privire la  prezenţa virusului, a alimentat furia populară pe reţelele de socializare. 

"Războiul guvernului chinez contra coronavirusului nu a fost deturnat în niciun fel de ofensiva generalizată contra vocilor disidente", observă Amnesty. 

Xu Zhiyong a fost arestat pe când se afla în Canton (sud), a declarat pentru AFP o sursă care a vrut să-şi păstreze anonimatul. 

Întrebată, poliţia din Canton nu a răspuns solicitării AFP. 

Hua Ze, o prietenă veche a disidentului care trăieşte în Statele Unite, a confirmat să nu are veşti de la el de sâmbătă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.