Cele mai vechi ouă de crocodilieni au fost descoperite în cuibul unui dinozaur, în stânci aflate în vestul Portugaliei, fosilele datând din Jurasicul târziu şi aflându-se într-o condiţie foarte bună, informează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ouăle se află într-o condiţie suficient de bună încât cercetătorii au putut afla câteva informaţii despre femela de crocodilian care le-a depus în acel cuib în urmă cu 152 de milioane de ani.

Acel crocodilian preistoric ar fi măsurat doi metri lungime, au stabilit paleontologii, luând în calcul dimensiunea mare a ouălor descoperite.

Crocodilienii au apărut pe Pământ în urmă cu aproximativ 200 de milioane de ani şi îşi căutau prada alături de primii dinozauri.

”Faptul că aceste ouă datează în Jurasicul târziu le face să fie cele mai vechi ouă de crocodilieni cunoscute până în prezent. Această nouă descoperire în Portugalia extinde cunoaşterea acestui tip de ouă cu aproximativ 40 de milioane de ani”, a spus João Russo, reprezentant al Universităţii Nova din Lisabona.

Ouăle descoperite aparţin unor ”rude apropiate” ale crocodililor, un grup numit Crocodylomorpha.

”Registrul fosilelor demonstrează că crocodilii şi rudele lor (alături de care formează grupul mai larg numit Crocodylomorpha) au fost mult mai diversificaţi în trecut”, a adăugat specialistul.

Ouăle au fost descoperite după o perioadă de câţiva ani când a fost excavat cuibul unui dinozaur aflat în apropierea satului Lourinhã, din nordul Lisabonei.

Ouăle descoperite par a fi de două tipuri şi sunt asemănătoare cu ouăle crocodililor moderni, sugerând faptul că ouăle de crocodil şi-au modificat foarte puţin forma în ultimii 150 de milioane de ani.

Rămâne necunoscut motivul pentru care ouăle de crocodilieni au fost găsite în cuibul unui dinozaur. Crocodilii sunt prădători de top în prezent, însă în trecut, dinozaurii de dimensiuni mari se aflau în vârful lanţului trofic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.