Una dintre cele mai mari colecţii de litografii semnate Salvador Dali va fi scoasă la licitaţie la sfârşitul lunii ianuarie la Casa de Licitaţii A10 by Artmark. Nu mai puţin de 34 de piese care ilustrează cele mai importante teme ale artistului spaniol, apariţii rare în piaţa românească de artă, sunt scoase la licitaţie pentru preţuri de pornire între 250 şi 400 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea mai valoroasă lucrare este „Curtea leului”, care are un preţ de pornire de 400 de euro. Cromolitografia face parte din seria „Le Bestiaire de la Fontaine”. Pentru preţul de pornire de doar 250 de euro poate fi achiziţionată lucrarea „Gala” în care este ilustrată soţia artistului şi femeia care l-a inspirat şi susţinut pe marele artist Salvador Dali de-a lungul vieţii.

Alături de Dali, Pablo Picasso este prezent în „Universul Suprarealist - Licitaţia unei Mici Colecţii de Grafică Europeană şi Americană” cu 13 piese de grafică. Între cele mai remarcabile sunt litografiile „Amor”, „Modelul”, „Ganymede” sau „Flautist şi tânără cu tamburină”, care au preţuri de pornire de doar 300 de euro şi fac parte din suita „Vollard”.

Artiştilor europeni li se alătură şi cei de peste ocean - Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat ori Roy Lichtenstein. Reprezentantul de vază al curentului pop-art, Andy Warhol, a realizat 23 de lucrări diferite cu chipul lui Marilyn Monroe – un omagiu adus actriţei, dar şi punere în discuţie a naturii celebrităţii, de la Gold Marilyn, o singură imagine serigrafiată pe un fundal auriu, la Dipticul lui Marilyn, 200 de repetiţii ale aceluiaşi portret pe o pânză de trei metri şi jumătate. „Marilyn” din licitaţia din 31 ianuarie are preţul de pornire de doar 250 de euro şi face parte dintr-o ediţie limitată de 100 de piese. În loc să le picteze, a folosit procedeul ecranelor de mătase, o tehnică serigrafică sofisticată, care i-a permis să producă o serie de imagini asemănătoare, cu uşoare irizaţii interstiţiale şi o impresie de tridimensionalitate.

„Universul Suprarealist - Licitaţia unei Mici Colecţii de Grafică Europeană şi Americană” va avea loc marţi, 31 ianuarie, ora 19:00, în sala de licitaţii de la Palatul Cesianu-Racoviţă, dar şi online pe platforma de licitaţii Artmark Live 2.0. Pentru a participa la licitaţie este necesară crearea unui cont pe artmark.ro.

Cele 87 de piese de grafică sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă până pe 31 ianuarie şi pot fi admirate în intervalul orar 10.00-20.00.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.