Casa-pod din Greenwich construită la comanda Reginei Anne a Danemarcei se redeschide pentru public pe 11 octombrie, după o restaurare care a costat 3 milioane de lire sterline, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urmă cu 400 de ani, arhitectul Inigo Jones a proiectat construcţia în stilul clasic englezesc, şocând la acea vreme cu o clădire modernă, albă. El a construit casa sub forma celui mai mare pod din Anglia peste un drum.

Casa, care acum face parte din Complexul muzeal Regal din Greenwich, se va redeschide şi găzduieşte o colecţie de artă ce include multe picturi originale, printre care un tablou uriaş de Orazio Gentileschi din Colecţia Regală, pe care Henrietta Maria şi Charles I l-au comandat în secolul al XVII-lea. 

Nou renovatul spaţiu adăposteşte sute de picturi din colecţia Greenwich, printre care tablouri de Caneletto, William Hogarth, George Romney şi George Stubbs şi celebrul portret al reginei Elizabeth I, deţinut într-o perioadă de Sir Francis Drake, pe care muzeul l-a achiziţionat printr-o subscripţie publică. 

Artistul Richard Wright, câştigător al premiului Turner, a fost angajat să realizeze o frescă de aur în marele hol al imobilului, el fiind şi cel care a condus lucrările de renovare. Nouă săptămâni a fost durata lucrării. Artistul şi echipa sa de asistenţi au aplicat foi şi ornamente de aur de 23 de carate, inspirate de desenele lui Inigo Jones. 

"Mulţi ani, obiectele au reprezentat legătura casei cu muzeul maritim. Am dorit să facem ceva care să nu aibă legătură cu marea neapărat, dar să recreăm câteva dintre splendorile princiare originale asociate cu imobilul", a spus Christine Riding, curator. 

Modelul casei este inspirat de cel al vilelor italiene ale lui Andrea Palladio, care a fost la rândul lui inspirat de arhitectul roman Vitruvius. 

Curatorul mai spune că stilul a fost semnificativ: "Anne a încercat să creeze o curte sofisticată, educată, europeană, rivală cu cea a lui James I. Întrebarea este unde a văzut ea astfel de construcţii înainte, dar cu siguranţă a văzut desene şi cărţi pe care Indigo Jones le-a adus din Italia". 

Construcţia casei s-a întrerupt pentru mai mulţi ani, după ce regina s-a îmbolnăvit în 1618 şi a murit în 1619. Casa nu a fost gata înainte de 1638.  Ea a fost terminată pentru o altă regină, din Franţa, Henrietta Maria, soţia lui Charles I. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.