Suma alocată Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) prin poiectul bugetului de stat pe 2017, de 383 de milioane lei, este cu 190.158.000 de lei mai mare decât cea din 2016, dar şi cu 32.079.740 lei mai mic faţă de cel aprobat de Consiliul de Administraţie (CA) al instituţiei, într-o şedinţă din 27 decembrie. Maria Ţoghină, membru al CA, a declarat, luni, pentru Agenţia de presă News.ro, că speră ca la rectificare să fie acoperită şi diferenţa, astfel încât să se ajungă la suma necesară radioului public.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În anul 2016, SRR a primit de la stat, dincolo de taxa radio şi veniturile proprii, 192.842.000 de lei, iar Consiliul de Administraţie al instituţiei a aprobat, într-o şedinţă din 27 decembrie, un buget de 415.079.740 lei, potrivit datelor disponibile pe site-urile Ministerului Finanţelor şi SRR.

”În opinia mea, bugetul pe care îl primim este mai mic, dar sperăm ca la rectificare să ne acopere diferenţa dintre ce ne-au alocat şi suma de care avem nevoie”, a spus Maria Ţoghină, membru CA al SRR, preşedinte-director general al SRR în perioada 2005 – 2010, pentru News.ro.

”Consiliul de Administraţie aprobă la finalul fiecărui an bugetul pe anul viitor, tocmai pentru că lucrează pe proiecte şi pentru că îşi doreşte să aibă o activitate predictibilă în îndeplinirea misiunii publice. Am luat în calcul taxa la acel moment, pentru că era în vigoare. Probabil că după ce se va publica în Monitorul Oficial vom lua în calcul suma care ni se alocă”, a adăugat ea.

Maria Ţoghină a precizat că suma anunţată în proiectul de buget nu a fost discutată, încă, la nivelul Consiliului de Administraţie al SRR, următoarea şedinţă fiind programată miercuri.

”La nivelul Consiliului de Administraţie nu am discutat încă suma, aşteptăm să ne comunice cine a fost la întâlnire cum a decurs întâlnirea de la Ministerul Finanţelor”, a spus Maria Ţoghină.

Ea a precizat că în perioada imediat următoare va fi prioritară pentru SRR adaptarea funcţionării instituţiei la noua sursă de finanţare.

”Prioritar în perioada imediat următoare pentru noi va fi adaptarea funcţionării instituţiei la noua sursă de finanţare. Nu mă refer neaparat la legislaţie, pentru că ne permite să funcţionăm, ci la procedurile şi normele interne care se schimbă ţinând cont de noua finanţare. Ne pregătim, sunt măsuri interne, adică modul de raportare contabilă, tot felul de detalii”, a explicat Maria Ţoghină.

”Situaţiile financiare pentru 2016 încă nu sunt definitivate. Anul trecut am avut aproape 193 de milioane de lei la bugetul de stat”, a menţionat Maria Ţoghină.

Potrivit notei de fundamentare privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al SRR pe anul 2017, disponibilă pe site-ul instituţiei, între priorităţile anului 2017 pentru atingerea obiectivelor strategice ale CA pentru perioada 2015-2018, care au fost avute în vedere la elaborarea bugetului, s-a numărat finanţarea realizării emisiunilor din grilele de program aprobate, în conformitate cu misiunea serviciului  public de radiodifuziune.

Alte priorităţi stabilite au fost: îmbunătăţirea calităţii programelor, dezvoltarea platformei de difuzare a programelor radiofonice online şi continuarea realizării proiectelor culturale, editoriale importante ale SRR.

În nota de fundamentare se mai arată că în funcţie de modificările unor indicatori, intervenite în cursul anului, Consiliul de Administraţie poate aproba, oricând, rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2017.

Documentul mai arată că Direcţia Economică va prezenta Consiliului de Administraţie trimestrial situaţia execuţiei Bugetului de venituri şi cheltuieli al SRR.

Potrivit documentului de sinteză privind politicile şi programele bugetare pe termen mediu ale ordonatorilor principali de credite pentru anul 2017 şi perspectiva 2018-2020, suma de 383.000 mii lei alocată de la bugetul de stat, la Titlul 55 “Alte transferuri”, va acoperi cheltuielile de funcţionare ale SRR, ce decurg din angajamente legale încheiate în anul 2017, precum şi din angajamentele legale deja asumate, încheiate şi/sau aflate în derulare, conform prevederilor legale.

Între acestea se numără plata serviciilor de transmisie a programelor radiofonice, funcţionarea postului ”Radio Chişinău”, funcţionarea Direcţiei Formaţii Muzicale, funcţionarea postului Radio România Internaţional, salarii de bază şi celelalte drepturi de personal pentru salariaţii SRR negociate prin contracte colective şi individuale de muncă încheiate în condiţiile legii, contribuţii sociale aferente cheltuielilor salariale, cheltuieli cu deplasările interne şi externe, inclusiv a corespondenţilor, bunuri şi servicii, plata drepturilor şi de autor şi conexe inclusiv a remunaraţiilor către uniunile de gestiune colectivă (CREDIDAM, UPFR, UCMRADA, COPY-RO, etc.).

Alte cheltuieli sunt: organizarea de evenimente culturale interne şi internaţionale cum ar fi - festivalurile Enescu şi Radiro, festivalul de teatru radiofonic Grand Prix Nova, Scena Radiofonică a Dramaturgiei Contemporane Româneşti, Radio Fiction Desk, Teatrul Naţional Radiofonic la Gală Hop, Studio 60-64, târgurile de carte Gaudeamus, turneele Duelul Viorilor, Flautul de Aur, Pianul călător şi Vioara lui Enescu.

Suma prevăzută va acoperi şi plata cotizaţiilor către organisme internaţionale de profil la care SRR a aderat, precum şi organizarea de conferinţe, reuniuni (EBU, ABU, PBI) şi cheltuielile cu TVA conform prevederilor Codului fiscal.

La nivelul anului 2017, ponderea surselor de finanţare ale SRR în total este de 96,33% de la bugetul de stat şi 3,67% din venituri proprii - sume încasate din realizarea obiectului de activitate, publicitate, amenzi şi despăgubiri civile, donaţii şi sponsorizări şi alte venituri realizate potrivit legii.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.