Autorităţile judeţene din Arad vor deschide pentru turişti un parc cu 70 de sculpturi, între care unele ale lui George Apostu, care a fost abandonat după 1990 şi este invadat de buruieni. Parcul se află pe un deal împădurit din satul de vacanţă Căsoaia şi a fost înfiinţat în 1971, când a fost organizată o tabără de sculptură, iar de-a lungul timpului s-au adunat lucrări a peste 50 de artişti români şi străini.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consiliul Judeţean şi Primăria Târnova, de care aparţine satul de vacanţă Căsoaia, au ajuns la o înţelegere privind exploatarea turistică a unui parc de sculpturi abandonat în ultimii 25 de ani.

Parcul de Sculptură Monumentală de la Căsoaia se află în vecinătatea unei tabere de copii şi a unui sat de vacanţă, pe un deal împădurit. Aici există 70 de sculpturi, dintre care doar 40 sunt inventariate de autorităţi, acestea din urmă fiind considerate lucrări de artă monumentală.

Complexul statuar se află pe terenul comunei Târnova şi are o suprafaţă de 43.300 de metri pătraţi, însă abia acum, după mai mulţi ani de discuţii, Consiliul Judeţean a ajuns la o înţelegere cu autorităţile locale pentru a prelua terenul. În acest sens, consilierii judeţeni arădeni au adoptat, joi, un proiect de hotorâre, urmând ca şi Consiliul Local Târnova să facă acelaşi lucru înainte de semnarea protocolului de predare-preluare a parcului.

”În prezent, complexul statuar e invadat de vegetaţie, făcând imposibilă vizionarea statuilor. Consiliul Judeţean Arad intenţionează punerea în valoare a parcului de sculptură monumentală, care constituie un punct de reper pentru cultura judeţului Arad şi care ulterior poate fi introdus în circuitul turistic al judeţului sau poate constitui un loc de manifestări şi acţiuni culturale organizate”, se arată în referatul care însoţeşte proiectul adoptat.

Sculpturile de la Căsoaia nu sunt conservate sau puse în valoare din cauză că autorităţile din Târnova nu au avut fonduri să întreţină parcul. În următoarea perioadă, Consiliul Judeţean va finanţa amenajarea zonei pentru a exista acces la lucrările de artă.

Printre sculpturile de mari dimensiuni existente la Căsoaia, unele au fost realizate de cunoscutul artist român George Apostu, astfel că acest parc este considerat al doilea ca importanţă din ţară după cel de la Târgu-Jiu, unde se află lucrări ale lui Constantin Brâncuşi.

Parcul de la Căsoaia a fost înfiinţat în 1971, când a fost organizată o tabără pentru tinerii sculptori, iar de-a lungul anilor s-au adunat 70 de lucrări executate de 51 de artişti români şi străini.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.