Doi astronauţi NASA din capsula cu probleme Starliner a Boeing ar putea fi nevoiţi să rămână în spaţiu până la mijlocul lunii august, deoarece inginerii continuă să rezolve problemele tehnice care au împiedicat întoarcerea lor în iunie, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sunita Williams şi Butch Wilmore se află la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) din 6 iunie, după prima andocare cu echipaj a navei spaţiale de nouă generaţie. Misiunea de testare era programată să dureze aproximativ o săptămână, însă andocarea Starliner a fost amânată de mai multe ori, deoarece propulsoarele defecte şi apoi o serie de mici scurgeri de heliu au ridicat probleme de siguranţă.

Miercuri, NASA a anunţat că încă mai efectuează teste pentru a se asigura că această capsulă va funcţiona conform aşteptărilor şi, deşi agenţia spaţială era încrezătoare că nava va fi sigură pentru o evacuare de urgenţă, managerii misiunii nu erau încă pregătiţi să programeze plecarea acesteia.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

"Unele dintre date sugerează în mod optimist, poate până la sfârşitul lunii iulie, dar vom urmări datele pas cu pas", a declarat Steve Stich, managerul programului de echipaj comercial al NASA, în cadrul unei conferinţe de presă la prânz.

"Vom lucra metodic prin procesele noastre, inclusiv o revizuire a pregătirii pentru zborul de întoarcere cu agenţia, înainte de a primi permisiunea de a continua spre andocare şi aterizare. Acesta este un proces foarte standard".

El a adăugat că o rotaţie de rutină a echipajului ISS la mijlocul lunii august a fost "un fel de final" al misiunii pentru a evita supraaglomerarea pe orbită.

"Evident, cu câteva zile înainte de această oportunitate de lansare ar trebui să îi aducem pe Butch şi Suni acasă cu Starliner", a spus el.

El a precizat însă că Staţia spaţială, ocupată în prezent de un echipaj obişnuit de şapte persoane pe lângă cei doi astronauţi de pe Starliner, dispune de suficiente provizii şi resurse şi nu există niciun risc pentru nimeni la bord.

Dacă actuala misiune de testare se încheie cu succes, capsulele Starliner, cunoscute oficial sub numele de CST-100 (crew space transportation), vor efectua alte şase zboruri de rotaţie a astronauţilor către Staţia spaţială, ca parte a programului NASA de transport comercial al echipajului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.