Artiştii vizuali olandezi Dre Urhahn şi Jeroen Koolhaas folosesc pictura ca pe o "armă" cu care vor să revitalizeze mahalaua braziliană, astfel, ei transformă de 10 ani locuinţele din zonele defavorizate în adevărate cămine-curcubeu, potrivit Huffington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După Olimpiadă, artiştii olandezi Dre Urhahn şi Jeroen Koolhaas se vor întoarce în Rio de Janeiro. Ei au început să lucreze aici în urmă cu 10 ani, cu mult înainte ca problemele economice şi ca inegalitatea din Rio să fie scoase în lumină. Pe atunci, cei doi artişti spuneau că nimeni nu voia să vorbească despre favele sau despre oamenii care trăiesc acolo, în afară de câteva dăţi când au apărut la ştiri. 

Dre Urhahn şi Jeroen Koolhaas, cunoscuţi ca Haas&Hahn, sunt bărbaţii din spatele Fundaţiei Favela Painting, o organizaţie care foloseşte "street-art" ca mijloc de a schimba unele dintre cele mai defavorizate cartiere din Rio de Janeiro. Cei doi transformă clădirile în opere de culori vii. 

Urhahn şi Koolhaas lucrează direct cu oamenii care locuiesc în cartierele devaforizate din Rio de Janeiro. În 2010, ei au lucrat în favela Santa Marta, pictând peste 34 de case, aflate pe o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi în piaţa centrală Praça Cantão. Ca să facă asta, cei doi au locuit şi s-au întâlnit cu localnicii. Olandezii au antrenat pe câţiva tineri rezidenţi ai cartierului într-un workshop de pictură, care s-a finalizat cu angajarea a 25 de localnici pentru a termina proiectul în doar o lună. Rezultatul a fost o explozie de culoare care poate fi văzute de departe. 

"Prin responsabilizarea oamenilor şi aducând culoare şi bucurie celor din favele, sperăm să se schimbe societatea la toate nivelurile", au spus fostul grafician Jeroen Koolhaas şi jurnalistul Dre Urhahn. 

Fondatorii fundaţiei Favela Painting spun că au ales arta stradală dintr-o multitudine de motive. "Este evident o modalitate rapidă de a schimba impactul vizual", au explicat ei pentru Huffington Post.

În afara cartierelor din Rio, cei doi au mai lucrat în insula Curaçao, în Port-au-Prince, Haiti, în tabere de refugiaţi din Grecia, şi în Philadelphia, Pennsylvania. “Dar ne-am întors mereu în Rio pentru a începe proiecte noi sau pentru a le relua pe cele vechi”, au spus ei. 

Urhahn şi Koolhaas au declarat că, în timpul Olimpiadei de anul acesta, nu au mai existat proiecte de pictură, dar după se vor întoarce în oraşul brazilian. Între timp, ei au pornit un proiect într-o închisoare din Amsterdam. Au primit sarcina de a transforma clădirea într-o structură cu o nouă identitate. 

Pe de altă parte, doi artişti brazilieni, Rodrigo Sini şi Cety Soledade, au realizat un mural dedicat membrilor echipei refugiaţilor, prezentă la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Portretele la scară mare, care îi reprezintă pe cei zece sportivi, se află în cartierul Porto Maravilha, unde, pe 16 august, a fost inaugurat Porto Maravilha Arts Corridor - un spaţiu care reuneşte lucrări a 20 de artişti brazilieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.