Specialiştii de la Centrul de Cercetare, Expertiză şi Cosultanţă al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" afirmă că zona "Parcul Kiseleff-Delavrancea", unde se are în vedere construirea Muzeului Naţional al Evreilor şi al Holocaustului, între Muzeul "Antipa", Muzeul de Geologie şi MŢR, este "parc istoric semnificativ; martor al structurii şi imaginii Bucureştiului".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ca urmare a declaraţiilor referitoare la o potenţială amplasare a Muzeului Naţional al Evreilor şi al Holocaustului din România pe terenul aferent Muzeului Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa", instituţia a contactat Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" care a explicat importanţa protejării zonei "Parcul Kiseleff-Delavrancea". 

Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu", prin Centrul său de Cercetare, Expertiză şi Cosultanţă, a luat parte la elaborarea planului urbanistic zonal şi a planului de reglementări al zonei protejate în care se află Muzeul "Antipa".

Potrivit acesteia, densitatea redusă a construcţiilor şi plantaţia masivă din zonă definesc valoarea acestui "parc referinţă" al oraşului". 

"Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" (1903-1906), Muzeul Naţional de Geologie (1906-1924) şi Muzeul Ţăranului Român (1912-1941) sunt legate nu numai de proximitatea şi de misiunea lor culturală, ci şi de altă caracteristică comună: au fost construite urmând acelaşi model de factură romantică, ca edificii amplasate în interiorul unor mari spaţii plantate. Împreună, ele fac parte din scenariul urbanistic mai amplu al zoneide parcuri din nordul Bucureştiului, care s-a construit în timp, începând cu amenajarea în anii 1840 a Şoselei şi a Grădinii Kiseleff, continuând cu trasarea Şoselei Jianu şi terminând cu amenajarea Parcului Naţional şi a Muzeului Satului în primele decenii ale secolului XX", au precizat arhitecţii. 

Întreaga zonă construită protejată a fost caracterizată în regulament drept "un parc istoric semnificativ; martor al structurii şi imaginii Bucureştiului". 

În ceea ce priveşte prevederile regulamentului de urbanism, zona construită protejată nr.84 "Parcul Kiseleff-Delavrancea", "o posibilă extindere a muzeului "Antipa" este amplasată spre Bd. Ion Mihalache, nu spre Şoseaua Kiseleff", precizează experţii."Sensul acestei poziţionări şi al restrângerii ocupării terenului este cel de a proteja spaţiul verde situat între clădirea muzeului şi limita de proprietate spre Muzeul Ţăranului Român ("spaţiu verde amenajat") şi de a păstra dominaţia vegetaţiei dense şi înalte în imaginea Şoselei Kiseleff şi a conexiunii ei cu Piaţa Victoriei". 

Spaţiul din vecinătatea Muzeului "Antipa", monument istoric de grupa A, a fost conceput ca o grădină a muzeului, aşa cum apare în planul Bucureştiului din 1911. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.