Televiziunea Antena 3 a fost amendată cu 10.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizual (CNA), joi, pentru că a prezentat drept reale imagini dintr-un moment artistic, atacându-l pe senatorul Mihai Goţiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit raportului de monitorizare pentru emisiunea „Subiectiv” din 17 decembrie, moderată de Răzvan Dumitrescu, au fost prezentate imagini cu Mihai Goţiu, în prezent senator USR, în diferite ipostaze şi perioade de timp, printre care şi imagini ce păreau a fi o luptă între el şi jandarmi.

„A transmis pe post, fără verificări anterioare şi cu bună ştiinţă, deci cu intenţie directă de a denatura adevărul, de a aduce prejudiciu atât persoanelor expuse în ştire, cât şi telespectatorilor, în ceea ce priveşte subiectul expus mai jos: În 22 septembrie 2013, s-a turnat filmarea unui mokumentar intitulat «Compania Romania», în care fecalele cetăţenilor sunt transformate în aur. Antena 3 a folosit cu intenţie şi cu bună ştiinţă câteva fotografii din timpul filmărilor, toţi cei din cadru fiind actori, fotografii făcute la filmări de Mircea Ioan Topoleanu Ciocolatescu, care scrisese un articol pentru Vice România. Antena 3 România foloseşte imaginea pentru a-i denigra pe cei din cadru, printre care şi senatorul Mihai Goţiu şi odată cu el, Jandarmeria Română, folosindu-le imaginea pentru a minţi toată audienţa, prezentând filmarea că fapte reale şi nu ficţiune”, arată reclamaţia emisiunii la CNA.

„Domnul Goţiu, am găsit iarăşi nişte imagini foarte interesante, dânsul este senator USR şi vicepreşedinte al Senatului României. Iată câteva imagini cu domnul Goţiu, luptându-se cu jandarmii, este cel cu târnăcopul în mână. Domnul Goţiu, luptându-se cu jandarmii. E vorba de acele proteste împotriva gazelor de şist, sau aici, tot domnul Goţiu, din alt unghi, cu lopata în mână luptându-se cu jandarmii”, a spus moderatorul Răzvan Dumitrescu în emisiune, potrivit raportului de monitorizare.

Radu Herjeu a scris pe pagina sa de Facebook că a propus şi s-a votat amenda de 10.000 de lei, exprimându-şi punctul de vedere în legătură cu acest caz.

„În decembrie, Antena 3 a difuzat nişte imagini din 2013 în care Goţiu părea că sare cu târnăcopul la jandarmi. În aceeaşi seară, netul a luat foc şi mulţi au arătat că e vorba, de fapt, despre înregistrarea unei piese de teatru. Eu cred că realizatorul emisiunii nu ştia acest lucru, deşi se menţiona adevărul pe pagina de Facebook de unde au fost preluate cadrele. Dar responsabilitatea, profesionalismul şi legea îi cereau să-l contacteze pe Goţiu înainte de emisiune pentru a se asigura că imaginile sunt reale şi să-i afle punctul de vedere. In extremis, a doua zi, când s-a devoalat eroarea, faci rectificarea necesară, eventual însoţită de scuze. Nu s-a întâmplat absolut nimic din toate astea. Prin urmare, am propus şi s-a votat o amendă de 10.000 de lei”, a scris Radu Herjeu.

Amenda a fost dată în baza articolului 64, litera 1, alineatul b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia, în virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să se asigure că informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment este corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

În aceeaşi şedinţă, CNA a dat o somaţie publică pentru televiziunea B1 TV, în baza articolului 33, alineatul 2 din Codul audiovizualului, ale cărui prevederi au fost încălcate la difuzarea emisiunii „Dialoguri incomode”, ediţia din 28 ianuarie.

„Informaţiile privind adresa unei persoane sau a familiei sale, numerele lor de telefon sau adresele de e-mail nu pot fi dezvăluite fără permisiunea acestora; utilizarea datelor cu caracter personal este permisă în condiţiile legii speciale”, arată articolul menţionat.

CNA a mai decis ca postul Antena 3 să acorde dreptul la rectificare pentru Autism România - Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism, deoarece au fost prezentate afirmaţii eronate în cadrul emisiunii „Adevăruri ascunse”, ediţia din 24 februarie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.