Amulete, scarabei, mumia unui crocodil, dar şi un picior uman mumificat, toate făcând parte dintr-o colecţie de antichităţi egiptene, se vor afla printre obiectele ce vor fi văzute la Timişoara, într-o expoziţie a Muzeului Naţional al Banatului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia, care va putea fi vizitată în perioada 10 februarie – 30 iunie, se numeşte ”Tezaurul Muzeului Naţional al Banatului. Colecţia de antichităţi egiptene”, potrivit unui comunicat de marţi al Muzeulului Naţional al Banatului.

Evenimentul se va desfăşura în mansarda B2 a Bastionului Theresia, str. Martin Luther nr. 4, din Timişoara.

Expoziţia prezintă întreaga colecţie de antichităţi egiptene a Muzeului Naţional al Banatului ce constă din 52 de piese: amulete, scarabei, figurine - uşabti,  statuete, un sicriu, o mască mortuară, vase, opaiţe, un fragment textil, un picior uman mumificat, o mumie de crocodil, toate cuprinse cronologic între perioada Regatului Vechi şi perioada romană (anii 2686 a.Chr. - 395 p.Chr.).

Totodată, expoziţia dezvăluie date biografice ale celor care au donat antichităţile egiptene muzeului timişorean între 1879-1909, precum şi date despre istoria frământată a acestei colecţii de-a lungul secolului al  XX-lea.

”Deşi colecţia a mai fost expusă de-a lungul timpului, este pentru prima dată când îşi dezvăluie misterele în întregime, piesele şi inscripţiile lor fiind identificate şi încadrate cronologic de dr. Branislav Anđelković (cunoscut egiptolog, profesor la Universitatea din Belgrad)”, se arată în comunicat.

Primele antichităţi egiptene au intrat în colecţia muzeului timişorean în 1879, fiind donate de preotul romano-catolic Emil Folly (o mască mortuară reprezentând un cap de femeie şi o statuetă uşabti), iar ultima piesă (un picior uman mumificat) a fost înregistrată în 1909 şi a fost oferită de un student timişorean, Láng Lehel.

În mod deosebit, se remarcă donaţiile din anii 1906 şi 1908 - constând în 38 de antichităţi - ale lui Max Herz Bey (1856-1919), arhitect cu origini în Banat, director al Muzeului Arab din Cairo, legat sentimental de oraşul Timişoara.

Alte piese egiptene provin din importante colecţii de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX: Ormós, Pongrácz.

Cele mai vechi piese din colecţia Muzeului Naţional al Banatului sunt: un vas miniatural, de culoare roşie, datat în timpul Regatului Vechi (2686 a.Chr. - 2160 a.Chr.). şi un ulcior gri din timpul Regatului Mijlociu (2055-1650 a.Chr.). Însă, cele mai valoroase piese ale colecţiei sunt fragmentele unui sicriu antropoid din lemn, cu picturi şi hieroglife, datat în timpul Dinastiei a 21-a (cca 1039 a.Chr.), donate de Max Herz Bey în 1906.

Se remarcă, de asemenea, mumia unui pui de crocodil, datat în Perioada Târzie (664-332 a.Chr.), donat în 1892 de custodele muzeului timişorean de atunci, dr. Berkeszi István.

În cadrul vernisajului expoziţiei va avea loc şi prezentarea catalogului bilingv semnat Branislav Anđelković şi Nicoleta Demian, ”Colecţia de antichităţi egiptene a Muzeului Banatului din Timişoara. The Collection of Egyptian Antiquities in the Museum of Banat in Timişoara”.

Adresată atât specialiştilor, cât şi publicului larg interesat de Egiptul antic, cartea reprezintă o premieră în România, fiind primul catalog al unei astfel de colecţii muzeale ”exotice”.

Expoziţia conţinând colecţii din Egiptul antic deschide o serie mai lungă de expoziţii temporare ale Muzeului Naţional al Banatului, în care vor fi prezentate cele mai valoroase piese din colecţiile de istorie şi arheologie, reprezentând tezaurul muzeului, ce vor putea fi admirate de public un timp mai îndelungat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.