Mai multe persoane, între care s-a aflat şi Marius Bostan, fost ministru al Comunicaţiilor, au participat, marţi seară, la Ambasada Rusiei, la protestul ”Donează un cent pentru Rusia”, iniţiat pe Facebook, ”ca să nu rămânem datori aşa cum sunt ruşii faţă de noi cu nişte zeci de tone de aur”. Participanţii au strâns 15 euro, în eurocenţi şi monede de 10 şi 50 de bani, şi i-au donat ambasadei, ai cărei reprezentanţi au transmis că îi vor da pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Iniţiatorul evenimentului, jurnalistul Tiberiu Lovin, a fost primit în ambasadă de consilierul pentru probleme de presă al diplomatului rus la Bucureşti, care a acceptat suma strânsă de participanţi şi a transmis că o va dona pentru achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului”.

FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe
FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe

”A primit banii. A spus că îi va dona mai departe şi va publica chitanţa pe Facebook. Mi-a explicat că acei bani (100 de euro, n.r.) nu sunt, de fapt, ai ambasadei, ci ai funcţionarilor ambasadei şi că mâine vor publica o declaraţie pentru că el nu este bun vorbitor de limba română şi nu ar vrea să greşească”, a declarat jurnalistul la ieşirea din Ambasada Rusiei.

El a adăugat că misiunea diplomatică va cere scuze pentru neînţelegere, întrucât nu a existat intenţia de a jigni românii. ”Ei îşi vor cere scuze că noi nu am înţeles, că, de fapt, nu au vrut să ne jignească, ci, din contră, să refacem relaţiile şi să fie bine, să nu mai vorbim despre trecut, care a fost rău”, a adăugat Lovin, precizând că se aştepta ca la eveniment să nu participe foarte multe persoane.

FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe
FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe

La rândul lui, Marius Bostan, fost ministru al Comunicaţiilor, a declarat că gestul ambasadorului Rusiei nu îi face cinste nici lui şi nici cetăţenilor pe care îi reprezintă şi nu consideră că ruşii ar avea intenţia să jignească românii.

”Este vorba despre modul în care a pus problema şi filmul produs ca o reacţie la o iniţiativă privată. Cred că e o greşeală a ambasadorului, o gafă, o aroganţă”, a spus fostul ministru.

Alţi participanţi la eveniment s-au declarat, de asemenea, nemulţumiţi de spotul publicat de Ambasada Rusiei, cu menţiunea că nu suma donată este deranjantă.

FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe
FOTO: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Unul dintre participanţi a ales să doneze marţi pentru că ”mesajul ambasadei a fost denigrator” mai ales pentru familia lui, pentru că bunicul său a fost deportat în Siberia. El a menţionat că Federaţia Rusă ar trebui să se concentreze pe retrocedarea teritoriului şi patrimoniului, fără să mai amintească vreodată de ororile comise de URSS.

Ambasada Rusiei la Bucureşti a anunţat luni "o contribuţie financiară modestă" pentru recuperarea de către statul român a sculpturii "Cuminţenia Pământului". Anunţul a fost făcut pe Facebook, unde ambasada a publicat şi un videoclip în care se spune că "armata rusă şi armata română au luptat împreună, în Primul Război Mondial, pentru independenţa României", iar în Al Doilea Război Mondial "armata sovietică şi armata română au luptat împreună pentru independenţa Europei".

"Istoria adevărată n-a fost scrisă de actori în platoul de filmare. Istoria adevărată a fost scrisă cu sânge pe câmpul de luptă. Primul Război Mondial - armata rusă şi armata română luptă împreună pentru independenţa României. Al Doilea Război Mondial - armata sovietică şi armata română luptă împreună pentru independenţa Europei. Industrializarea României - România se reconstruieşte economic şi social cu sprijinul Uniunii Sovietice. Copiii trebuie să înveţe istoria adevărată. Ambasada Federaţiei Ruse în România donează pentru «Cuminţenia Pământului». România trebuie să îşi recupereze valorile, copiii trebuie să înveţe istoria adevărată", este mesajul videoclipului publicat pe pagina de Facebook a Ambasadei Rusiei.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis marţi că apreciază contribuţia Ambasadei Rusiei la recuperarea patrimoniului naţional românesc, considerând însă "mai puţin explicabilă asocierea acestui demers cu un mesaj media care promovează o viziune proprie asupra unor capitole din istoria relaţiilor bilaterale, cu atât mai mult cu cât este vorba de un domeniu despre care cea mai în măsura să se pronunţe este Comisia comună de istorici româno-rusă".

Conturi la opt bănci din România sunt disponibile în lei, euro şi dolari, iar donaţiile se pot face prin transfer bancar sau prin depunere de numerar. Acestea se găsesc pe site-ul brancusiealmeu.ro. În plus, trimiţând textul ”brancusi” la 8833, pot fi donaţi 2 euro pentru subscripţia naţională.

În luna martie, Guvernul României a înaintat o ofertă de achiziţie care a fost acceptată de proprietarii operei, Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu. Din suma de 11 milioane de euro, Guvernul României va plăti 5 milioane de euro, iar pentru restul ei Ministerul Culturii a lansat o subscripţie publică naţională.

Opera ”Cuminţenia Pământului” a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907. Lucrarea a fost expusă pentru prima dată în 1910, la Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria ”Tezaur” a Patrimoniului cultural naţional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.