Alex Văsieş,Tudor Ganea şi Rita Chirian se numără printre câştigătorii Galei Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2016, care a avut loc, duminică, de Ziua Culturii Naţionale, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Tânărul poet al anului 2016” a fost desemnat Alex Văsieş, pentru “Instalaţia”, un volum apărut la editura Cartea Românească. Premiul a fost prezentat de criticul literar Cosmin Borza. Câştigătorul a mulţumit pentru premiu, de care a spus că se simte onorat, şi a citit un fragment din lucrarea sa, de pe telefonul mobil. 

La această categorie au mai fost nominalizaţi: Rita Chirian, pentru volumul “Casa fleacurilor”, apărut la Casa de editură ”Max Blecher”, Sorin Despot, pentru cartea “Termeni şi condiţii”, apărută la Casa de editură ”Max Blecher”, Matei Hutopila, pentru volumul “Tişiţa”, publicat de editura Charmides, Radu Niţescu, pentru volumul “Dialectica urşilor”, publicat de Casa de editură ”Max Blecher”, şi Alina Purcaru, pentru volumul “Rezistenţă”, apărut la Cartea Românească.

Premiul ”Tânărul prozator al anului 2016” i-a fost acordat lui Tudor Ganea, pentru volumul ”Cazemata”, apărut la editura Polirom. Câşigătorul a mulţumit juriului pentru acest premiu.

Andreea Răsuceanu a spus despre romanul câştigătorului că se citeşte ”pe nerăsuflate” şi că la categoria proză, în anul 2016, au fost câteva apariţii ”cu totul grozave”, existând o competiţie importantă.

La aceeaşi categorie au mai fost nominalizaţi: Flavius Ardelean, pentru “Miasma” (editura Herg Benet), şi Vlad Roman, pentru “Cât mai aproape de tine” (editura Univers).

Dintre cei nouă nominalizaţi ai ediţiei din acest an a Galei Tinerilor Scriitori, premiul ”Tânărul scriitor al anului 2016” a fost acordat poetei Rita Chirian, pentru volumul ”Casa fleacurilor”, apărut la Casa de editură ”Max Blecher”. Poeta a mulţumit pentru premiu, despre care a recunoscut că şi l-a dorit ”din toată inima” şi a citit două poeme din cartea sa.

”Ne-am obişnuit ca tânărul scriitor al anului să fie acordat cel mai adesea unui poet. Cred că anul acesta nu ne dezminţim, numai că acordăm premiul unei poete. Este o situaţie inedită în cazul galei noastre, deşi poate că lucrul acesta se întâmplă destul de târziu, având în vedere că în critica literară românească se vorbeşte de câţiva ani foarte insistent de un întreg etalon de poete cu voci distincte (…) Este o poezie pe care nu aş numi-o din foarte multe motive poezie feminină, este poezie pur şi simplu”, a spus Bianca Cernat, care a prezentat premiul.

Premiul ”Tânărul critic al anului 2016” nu a fost acordat, aceasta fiind hotărârea juriului, care nu a găsit un autor cu vârsta de până în 35 de ani care să merite acest trofeu, potrivit explicaţiei lui Dan Mircea Cipariu, pentru Agenţia de presă News.ro.

Dan Mircea Cipariu a spus, pentru News.ro, că ar fi organizat evenimentul chiar şi fără să obţină o finanţare de 25.000 de lei de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

”Anul trecut am făcut acest proiect fără să primesc bani de la Ministerul Culturii. De altfel, am făcut atunci un proiect, dar… Aici e o chesitune tehnică, ce ţine, de fapt, de Ministerul Finanţelor. Atâta vreme cât în România nu vor fi finanţate proiecte multianuale vom ajunge mereu în aceeaşi situaţie. Asta e o porcărie. Asta ţine de Ministerul Finanţelor, pentru că ei nu permit să ai finanţare anuală”, a spus Dan Mircea Cipariu.

Prezentă la eveniment a fost şi poeta Nora Iuga, care a câştigat premiul Cartea de poezie a anului 2016, pentru volumul ”Ascultă cum plâng parantezele”, apărut la Cartea Românească.

Nora Iuga şi Dan Mircea Cipariu la Gala Tinerilor Scriitori 2017 (Foto: Ana Anitoiu / News.ro)
Nora Iuga şi Dan Mircea Cipariu la Gala Tinerilor Scriitori 2017 (Foto: Ana Anitoiu / News.ro)

”Sunt extraordinar de bucuroasă că m-au ales tinerii. Şi în sală văd, de asemena, aproape numai feţe tinere. Am avut mai multe bucurii în ultimele două zile. De pildă, şi ieri şi astăzi a fost soare. Mie mi-e foarte greu să trăiesc fără soare. A doua mea bucurie a fost când am primit un telefon de la doamna Andreea Nanu, reprezentant al preşedinţiei României. Nu mi-a spus de la început pe cine reprezintă şi mi-a cerut adresa. M-am mirat de ce cineva necunoscut îmi cere adresa. Dânsa mi-a spus că vrea să îmi trimită un coş cu flori din partea preşedintelui. Eu m-am gândit: «o fi de la preşedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu?». Nu s-a întâmplat niciodată. O întreb,  îmi spune: «Nu, de la preşedintele României». Şi unde m-am pus pe un plâns... Cred că rar în viaţă am fost mai emoţionată decât în clipa aceea. Am primit un coş de orhidee, mari cât un copac. Nici nu am ştiut unde să îl pun în sală. Îmi place la nebunie să mă joc şi să răd, dar cred că parantezele au existat dintotdeauna, pentru că pentru mine parantezele sunt subînţelesul, şi eu cred că subînţelesul ar putea să fie, cu îngăduinţa dumneavoastră, şi o definiţie a poeziei”, a spus Nora Iuga, care a citit câteva dintre poeziile sale.

Juriul care a desemnat premianţii a fost format din trei tineri critici literari, laureaţi ai ediţiilor 2012, 2014 şi 2015 - Bianca Cernat, Andreea Răsuceanu şi Cosmin Borza.

Afişele, diplomele şi trofeele Galei Tinerilor Scriitori au fost realizate de artistul vizual Mihai Zgondoiu. 

La evenimentul moderat şi iniţiat de Dan Mircea Cipariu au fost invitaţi artiştii Nadia Trohin şi Mircea Tiberian, care au interpretat mai multe melodii, dintre care unele au avut versuri semnate de Mihai Eminescu, precum ”Pe lângă plopii fără soţ” şi ”Mai am un singur dor”. Gala a fost transmisă în direct de Radio România Cultural.

Gala Tinerilor Scriitori/ Cartea de Poezie a anului 2016 a fost organizată de Asociaţia EURO CULTURART, care a obţinut o finanţare de 25.000 de lei de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale pentru acest proiect, de Ziua Culturii Naţionale. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti şi cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.