Actriţa Cristina Stamate a fost înmormântată, miercuri, la Cimitirul Bellu din Bucureşti, pe Aleea Artiştilor, unde artişti şi spectatori au aplaudat-o pentru ultima dată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spectatorii şi alţi artişti şi-au luat rămas bun de la Cristina Stamate şi la Teatrul de Revistă "Constantin Tănase", unde a fost depus, marţi, trupul neînsufleţit al actriţei.

„Ne înădim durerea cu încă o mare pierdere, Cristina Stamate, o colegă care a ţinut ani de zile casa închisă la Teatrul «Constantin Tănase». O vedetă autentică a acestui teatru, o artistă care timp de 40 de ani şi-a servit teatrul şi publicul la cel mai înalt nivel artistic. Pleacă după o suferinţă grea. A trăit mult în ultimii ani destul de singură. Din nefericire, toţi suntem un pic vinovaţi că nu am fost mai aproape de ea, cu toate că a jucat aproape în toate spectacolele noastre. O regretăm foarte mult, o să ne lipsească foarte mult şi ea, aşa cum Stela a lăsat un gol uriaş în ceea ce priveşte viaţa artistică a ţării, şi mai ales a teatrului nostru”, a spus Alexandru Arşinel, miercuri, înainte ca trupul neînsufleţit al Cristinei Stamate să fie dus la Cimitirul Bellu.

„Nu e un blestem. E o situaţie, o stare. Un destin implacabil. Toţi suntem condamnaţi să avem un parcurs în viaţă, care la un moment dat se rupe. A fost o coincidenţă, o întâmplare. Au plecat două foarte bune prietene, foarte bune camarade. Stăteau în aceeaşi cabină. Stela nu exista să aibă o emisiune în care să fie invitată şi să nu spună să vină Cristina. Cristina vorbeşte foarte frumos şi este foarte bine informată vizavi de tot ceea ce se întâmplă în jurul acestui gen, acestui teatru”, a adăuigat el.

Alexandru Arşinel s-a referit şi la „modul decent” în care presa a transmis ştirile despre dispariţiile actriţelor Stela Popescu şi Cristina Stamate.

„Vă mulţumim că aţi fost toate zilele astea lângă noi şi aţi transmis la modul decent tot ce s-a întâmplat aici. Cred că e pentru prima dată când televiziunile şi mulţi dintre ziariştii noştri au fost pătrunşi de durerea care ne-a cuprins pe toţi şi aţi fost foarte adevăraţi, foarte aproape de durerea noastră”, a spus Arşinel.

Cristina Stamate, sufletul teatrului de estradă din Bucureşti, actriţă a Teatrului de Revistă "Constantin Tănase", avea "vocaţia iubirii faţă de tot ce este frumos pe lume”, aşa cum a caracterizat-o prietena ei, Stela Popescu. A jucat în sute de spectacole de revistă, a scris o carte şi a fost profesoară de teatru pentru copii.

Cristina Stamate a murit luni dimineaţă, la Spitalul Floreasca, unde era internată de săptămâna trecută.

Cristina Stamate a jucat la Teatrul de Revistă Constantin Tănase în foarte multe spectacole, printre care: "Vivat Revista", "Hohote în Herăstrău", "Comedie pe Titanic", "Revista Revistelor", "Vara nu-i ca iarna", "Arca lui Nae şi Vasile", "Bufonii regelui", "Dai un ban, dar face", "Idolii femeilor", "Nimic despre papagali", "Poftă bună lui Tănase", "Te aştept diseară pe Lipscani", "Ura... şi la gară" , "O seara la revista", "Scandal în paradis". Actriţa a jucat şi în "Secretul lui Bachus", un film de comedie din 1984, regizat de Geo Saizescu.

S-a căsătorit la 20 de ani şi după 11 ani de căsnicie a divorţat de actorul Dan Ivănescu. De atunci a trăit singură. Întrebată cum reuşeşte să meargă mai departe, actriţa a mărturisit că forţa ei "vine, cred, tot din simţul ridicolului, care la mine e exacerbat. Mi-e atât de teamă să nu devin penibilă, încât sunt cu ochii pe mine ca pe butelie. Sigur că am şi eu zile proaste. Dar mă mobilizez, nu-mi place să stau pe loc. Dacă stai pe loc, faci groapă, şi până la urmă te îngropi în ea. Mai bine fac ce face orice femeie deşteaptă. Mă gătesc un pic, că dacă dau cu ochii de mine în oglindă aşa cum sunt, m-aş lovi cu pietre (râde). Mă îmbrac mai colorat, îmi mai pun nişte mărgele frumoase şi ies din casă, îmi fac de lucru. Până la urmă, trec toate”.

Actriţa, care suferea de insuficienţă mitrală şi cardiopatie ischemică a fost operată pe cord deschis la Spitalul Sanador la începutul anului 2015.  După două luni de la operaţie, Cristina Stamate a urcat pe scenă, în spectacolul “Vivat Revista!”.

Cristina Stamate a fost prietenă cu Stela Popescu şi colege pe scena Teatrului de Revistă "Constantin Tănase”. Spunea în interviuri că modelele ei au fost actriţele Liliana Tomescu şi Whoopi Goldberg. Iubea opera rock, îi plăcea Pink Floyd.

Actriţa a scris şi volumul, “Femeia Hopa Mitică”, şi spunea despre ea: "nu sunt scriitoare, eu am scris pur şi simplu. Categoria la care se înscrie ceea ce am pus eu acolo ar fi eseuri, dar n-am avut obrăznicia să le numesc aşa, că, atunci, cu Cioran ce mai fac?! Şi le-am zis: povestiri din lumea care mă-nconjoară. Cât despre titlu, pe vremuri era o jucărie Hopa Mitică, iar motto-ul ei era: "Hopa Mitică cade-n cap şi se ridică/ Nu se sparge, nu se strică", am zis că eu sunt aia”.

“Are vocaţia iubirii faţă de tot ce este frumos pe lume, iar pentru ceea ce se numeşte mizeria omenească, are o privire ironică, dar înţelegătoare. Are vocaţia prieteniei, gata oricând să-ţi fie aproape, fără să aştepte nicio recompensă. Te iubesc, Cristina şi aş vrea să am bucuria de a-ţi citi gândurile aşternute pe hârtie mereu, mereu ...” (Stela Popescu - extras din Prefaţa cărţii “Femeia Hopa- Mitică”, autor Cristina Stamate).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.